Zverejnené: 01.01.2022

Absurdné poplatky, ktoré platíme bankám


Article image
V časoch nízkych úrokových sadzieb klesajú bankám úrokové výnosy, tak banky pristúpili k zvyšovaniu a zavádzaniu nových poplatkov,  ako zrušenie za bezhotovostnú platbu,  za hazardné hry, za iné úkony súvisiace s úverom na podnet dlžníka.  Najčastejšie poplatky v bankách sú spojené s bežným účtom vo forme poplatku za jeho vedenie, za prichádzajúce a odchádzajúce platby, výbery z bankomatu, využívanie internetového bankovníctva, výpisy z účtu alebo výber v zahraničí. Sú banky, v ktorých vedenie účtu je bez akýchkoľvek ďalších podmienok. U ďalších je potrebné splniť určitý minimálny limit prichádzajúcich a odchádzajúcich platieb, mať na účte určitý zostatok finančných prostriedkov, využívať aktívne platobnú kartu alebo čerpať úver. Ak nie sú splnené podmienky, budú účtované  poplatky za vedenie účtu.

Pri zmene poplatkov v cenníkoch sa menia aj podmienky na získanie zliav za vedenie balíka služieb k bežnému účtu. Keďže účty v bankách využívajú skoro všetci, banky sa prostredníctvom neho snažia nalákať klienta na ďalšie produkty. Klient si môže znížiť mesačný poplatok za vedenie balíka služieb až do výšky 50 % alebo 100 %.

Vklad hotovosti na pobočke

Zvyšujúce sa náklady kamenných prevádzok banky postupne premietajú do poplatkov. Jedným z najmenej obľúbených je poplatok za vklad peňazí na vlastný účet alebo výber v pobočke.
VÝŠKA POPLATKU: 0 až 6 eur, niektoré banky v rámci balíka služieb poskytujú jeden alebo štyri vklady hotovosti na pobočke bezplatne.
ODPORÚČANIE: Ak sa chcete vyhnú. Niektoré banky v rámci ť takýmto zvláštnym poplatkom za hotovostné operácie, využite radšej prevodný príkaz a peniaze pošlite bezhotovostne.

Poplatok za zobrazenie zostatku na Účte cez Bankomat

Tento poplatok si účtujú len niektoré banky. Spýtajte sa vo svojej banke, či túto službu spoplatňuje a ak áno, zostatok si zistite radšej cez internetbanking.
VÝŠKA POPLATKU: 0  až 0,50 eur.

ODPORÚČANIE: Tento poplatok si účtujú len niektoré banky. Spýtajte sa vo svojej banke, či túto službu spoplatňuje a ak áno, zostatok si zistite radšej cez internetbanking.

Poplatok za zmenu PIN cez Bankomat

PIN ku karte si niekde poznačte, tak aby ste sa k nemu vedeli dostať, keď ho zabudnete. Rozhodne však nie na kartu, alebo v jej blízkosti. Nie, že v prípade straty karty, alebo celej peňaženky sa k PIN-u dostane neoprávnená osoba.
VÝŠKA POPLATKU: 0  až 5 eur.  
ODPORÚČANIE: PIN ku karte si niekde poznačte, tak aby ste sa k nemu vedeli dostať, keď ho zabudnete. Rozhodne však nie na kartu, alebo v jej blízkosti. Nie, že v prípade straty karty, alebo celej peňaženky sa k PIN-u dostane neoprávnená osoba.

Poplatok za výber hotovosti v bankomate kreditnou kartou

Kreditnú kartu využívajte len na platby kartou. Tie sú zdarma. Výbery z bankomatov sú veľmi drahé a je v zásade jedno, či na to použijete bankomat vlastnej alebo cudzej banky.
Pozor však, lebo toto sa týka kreditných (úverových) kariet, nie debetných kariet, ktoré sú vydávané k bežným účtom.
VÝŠKA POPLATKU: 3 až 15 eur, Cetelem  má prvý výber z bankomatu v SR alebo v zahraničí bezplatný, ďalší s poplatkom 5,00 eur, mBank pri výbere nad 70 eur má výber bez poplatku.
ODPORÚČANIE: Kreditnú kartu využívajte len na platby kartou. Tie sú zdarma. Výbery z bankomatov sú veľmi drahé a je v zásade jedno, či na to použijete bankomat vlastnej alebo cudzej banky.
Pozor však, lebo toto sa týka kreditných (úverových) kariet, nie debetných kariet, ktoré sú vydávané k bežným účtom.

Ukončenie trvalého príkazu (cez internetbanking)

Na rušenie trvalých príkazov a inkás využite internetbanking, je to výrazne lacnejšie ako osobne na pobočke. Žiaľ, pokiaľ potrebujete príkaz zrušiť, poplatku sa nevyhnete, pokiaľ ho vaša banka v cenníku má.
VÝŠKA POPLATKU: 0 až 0,50 eur.

ODPORÚČANIE: Na rušenie trvalých príkazov a inkás využite internetbanking, je to výrazne lacnejšie ako osobne na pobočke. Žiaľ, pokiaľ potrebujete príkaz zrušiť, poplatku sa nevyhnete, pokiaľ ho vaša banka v cenníku má.

Poplatok za upomienku

Tento poplatok banky účtujú aj kvôli prevencii, jednoducho preto, aby ľudia platili úvery načas. Tu nepomôže nič, len úvery platiť načas, lebo okrem poplatkov za upomienky nám naskakujú aj sankčné úroky.
VÝŠKA POPLATKU:  0 až 40 eur, niektoré banky uvádzajú vo svojom cenníku ako poplatok za upomienku „vo výške nákladov súvisiacich so zaslaním“

ODPORÚČANIE: Tento poplatok banky účtujú aj kvôli prevencii, jednoducho preto, aby ľudia platili úvery načas. Tu nepomôže nič, len úvery platiť načas, lebo okrem poplatkov za upomienky nám naskakujú aj sankčné úroky.

Poplatok za poskytnutie hypotéky

Ak porovnávate ponuky bánk, vždy sa pýtajte aj na poplatky za poskytnutie úveru, za vedenie úverového účtu, za vedenie bežného účtu . Banky pravidelne robia akcie, v ktorých poplatok za poskytnutie úveru odpúšťajú.
 

Poplatok za vyčíslenia zostatku výšky úveru

S úvermi majú banky spojených viacero poplatkov, o ktorých klientovi dopredu často neinformujú. Preto odporúčame využiť služby odborníkov na financie a ušetríte tak finančné prostriedky ale aj  starosti. Finančný odborník vás bude  vopred informovať, čo vás čaká a čomu sa dá vyhnúť a ako poplatky minimalizovať.
 
TIP OD NÁS:    
   1. Nie je účet ako účet, najviac poplatkov totiž zaplatíte ak máte účet, ktorý už banka neponúka. Obsahuje funkcie, ktoré nepoužívate a naopak tie, ktoré potrebujete sú spoplatnené. Spojte sa preto so svojou bankou, aby ste zistili aké služby obsahuje váš účet, je totiž možné, že platíte za niečo, čo ste mysleli, že máte zadarmo
   2. V prípade, že máte v banke aj podnikateľský účet, nemusí to znamenať že obsahuje rovnaké služby ako ten, ktorý máte na fyzickú osobu, pozrite si poslednú stranu výpisu – banky totiž o poplatkoch neinformujú sms ani push notifikáciou.
   3. Ak máte v banke
legislatívny účet mali by ste vedieť, čo všetko je v ňom zahrnuté. Existujú totižto dva typy a nie každý je zadarmo.




Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách