Zverejnené: 11.10.2019

Aké bežné účty banky ponúkajú?


Article image

Bežné balíky

Banky ponúkajú desiatky rôznych balíkov. NIektoré sú zdarma, niektoré stoja takmer 10 EUR. Preto si vždy pozorne prečítajte zloženie balíka tak, aby balík obsahoval presne tie operácie, ktoré v priebehu mesiaca využívate.

 

Študentské účty, Účty pre mladých

Sú výrazne lacnejšie, ako bežné balíky. Preto pokiaľ ste študent, v prvom rade si pozrite ponuku balíkov pre študentov.

Balíky pre študentov majú v zložení najmä:

  • platobnú kartu
  • platby u obchodníkov (cez POS terminály)
  • výbery z bankomatov (vlastnej banky)
  • pripísanie platieb na účet
  • jednorázové prevody z účtu
  • elektronické bankovníctvo (internetbanking, mobilbanking apod.)

Veľa balíkov a účtov pre mladých a študentov je zdarma. Neznamená to však, že klient banke nič nezaplatí. Všetko závisí od toho, aké služby v priebehu mesiaca klient využíva a či sú tieto služby zahrnuté v balíku.

 

Účty pre seniorov

Na to, aby ste v banke mali lacnejší účet, ktorý je určený špeciálne pre dôchodcov, musíte splniť podmienky. Vo väčšine bánk, ktoré účet pre seniorov ponúkajú, je podmienkou, aby ste poberali niektorý z dôchodkov – od Sociálnej poisťovne, ministerstva vnútra, Vojenského útvaru sociálneho zabezpečenia či Zboru väzenskej a justičnej stráže

Účty pre seniorov sú zložením chudobnejšie ako bežné balíky, ale zároveň poplatok za nich je veľmi nízky, poprípade nulový.


Účty internetových bánk

Internetové banky ponúkajú balíky, ktoré sú najčastejšie zdarma. Majú aj pomerne bohaté zloženie. Len treba vedieť, že internetové banky nemajú pobočky, na ktorých sa dá vkladať alebo vyberať hotovosť. Na výbery hotovosti slúžia bankomaty, pričom výbery sú zvyčajne spoplatnené. Pozorne si preto preštudujte zloženie balíkov a zamerajte sa aj na bankomaty.

 

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách