Zverejnené: 15.03.2017

Ako si vybrať dôchodkovú správcovskú spoločnosť?


Article image

Rozdiely medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) sú len minimálne. Zákon totiž každej z nich presne určuje, čo môžu robiť, ako to majú robiť a aké poplatky si za svoje služby môžu od sporiteľov pýtať. Výsledkom takýchto prísnych obmedzení je, že medzi DSS neexistujú žiadne významné rozdiely, ktoré by mohli pomôcť pri výbere najlepšej z nich. Na čo by ste si ale mali dať pozor?

Poplatky

Výška poplatkov má pri dlhodobom investovaní dôležitý vplyv na to, akú sumu peňazí budete mať pre odchodom do dôchodku na účte. Čím vyššie poplatky počas obdobia sporíte, tým menej ostane vám. To, koľko

za vedenie a správu svojho účtu zaplatíte DSS, by preto malo byť jedným z kritérií pri vašom výbere.

Ponuka služieb

Ak ste klient niektorej DSS, máte právo zmeniť fond, v ktorom si práve sporíte, za iný. Takúto možnosť voľby majú všetci sporitelia v druhom pilieri. Nie v každej DSS to však znamená to isté. Pokiaľ uprednostňujete klientsky komfort, pozrite sa aj na to, či na zmenu dôchodkového fondu vo vašej DSS stačí pripojenie na internet alebo ju budete musieť navštíviť osobne. V rámci jednej DSS môžete prestupovať medzi dôchodkovými fondami kedykoľvek a nebude vás to nič stáť.

Na čo si ale dať určite pozor?

Najčastejšou chybou, ktorej sa väčšina ľudí vo svete financií dopúšťa, je naháňanie vysokých výnosov. Keď sa rozhodujú, ktorý fond by bol pre nich najvhodnejší, orientujú sa takmer výlučne len podľa výnosov za posledný rok alebo dva. Takýto prístup patrí medzi najväčšie hriechy, ktorých sa ľudia dopúšťajú pri investovaní. Predpokladajú. že ak je niektorý fond taký dobrý, bude sa mu rovnako dobre dariť aj v budúcnosti. Je to všeobecne rozšírený omyl. Skúste preto nepodľahnúť podobnému nutkaniu, keď sa budete pozerať na to, koľko jednotlivé dôchodkové fondy v minulosti zarobili.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách