Zverejnené: 24.10.2023

Ako zazimovať chalupu?


Article image
Ani sme sa nenazdali a je tu opäť jeseň. Mnohí z vás od jari do jesene prežívajú svoje voľné chvíle na chalupách. Venujete sa záhradke, opravám a ich zveľaďovaniu. Tak ako vám slúži vaša chalupa počas teplých dní, tak by ste sa mali vy o ňu postarať počas zimného obdobia. Nie každý má plynové kúrenie, aby mohol počas zimného obdobia temperovať a udržiavať relatívnu teplotu v chalupe. Preto počas zimy svoje letné sídlo poniektorí z vás opúšťajú. Tak ako človek potrebuje na zimu teplý kabát, aj dom alebo chalupa, ktorá nie je obývaná počas zimných dní, musí byť poriadne zazimovaná. Vždy je ju potrebné v chladných mesiacoch nechať uloženú v zimnom spánku.

Pozor na vodu

Prvoradé je zabezpečiť vodu proti zamrznutiu. Počas chladných dní voda mení skupenstvo z kvapalného na pevné, zvyšuje sa teda jej objem. Voda v zime má pre vaše potrubie devastujúci účinok. Ak na jar nechcete meniť celý vodovodný systém, musíte z neho vypustiť vodu. Nezabudnite na bojler, vykurovacie telesá, sifóny a toalety. Pred vypúšťaním vody z bojleru vypnite ohrievacie teleso.

Do všetkých odpadov a nádob, vrátane WC misy nasypte soľ alebo nalejte nemrznúcu zmes ako napríklad lieh. To zabráni vode, ktorá ešte v malom množstve ostala v potrubí zamrznúť. Vodomer, ktorý je uzavretý v šachte zaizolujte napríklad polystyrénom.

Kontrola strechy, okien a dverí

Pred príchodom zimy si skontrolujte strechu, či náhodou niekde nezateká. Skontrolujte trámy, či nie sú poškodené.  Ak strechu zaťaží silná vrstva snehu, mohli by sa trámy pod veľkou váhou zlomiť a strecha prepadnúť.

Ak máte posadený strom v blízkosti chalupy, presvedčte sa, či sú riadne vyčistené odkvapy a voda nimi môže bez problémov pretekať. Môže sa stať, že vám lístie napadá do odkvapu, upchá ho a voda nebude mať ako vytiecť a môže v odkvape zamrznúť. A následky už poznáte, odkvap môže prasknúť.

Skontrolujte si okná, dvere a pánty namažte vazelínou. Skontrolujte, či sú všetky zámky funkčné a to pri hlavných dverách, kôlne ale aj  pivnici.  

Nezabudnite vypnúť  elektrinu

Vypnite všetky elektrické zariadenia v chalupe, vytiahnite ich zo zásuvky a následne vypnite všetky poistky. Opatrní buďte s bojlerom alebo kotlom, pri ktorých vypnite elektrinu ešte pred vypustením vody, aby vykurovacie teleso nenahrievalo na prázdno, mohlo by zhorieť. Platí to aj opačne, na jar zas najprv napustite vodu do ohrievača, až potom ho zapnite.

Zazimovanie záhradnej techniky

Dôležité je zazimovať aj záhradnú techniku ako pííu, krovinorezy, kosačky, ktoré vám od jari do jesene slúžia, a bez ktorých si v záhade neporadíte. Mali by ste z nich vyliať benzín a motor premazať olejom. Je na zvážení, či záhradnú techniku nechávať na chalupe kvôli zlodejom, ktorí počas zimy obchádzajú opustené chaty.

Nenechávajte v chalupe potraviny

Cez zimu na svojej chalupe nikdy nenechávajte jedlo. Žiadne, ani trvanlivé. Do múky sa vám môžu dostať myši alebo mole. Chladnička by mala byť prázdna, odpojená od elektriny, umytá octovou vodou a dvere na nej by mali byť otvorené, aby nesplesnivela. Všetky potraviny a nápoje si odvezte domov.

Aj poriadok v chalupe je dôležitý

Ešte skôr, ako zazimujte chalupu, je ideálne všetky obliečky z paplónov a vankúšov vyzliecť a vyprať. Periny, vankúše a obliečky nechajte poriadne vyvetrať, vyschnúť, zložte do skrine. Zabránite tak vniknutiu prachu a nechcenej plesne. Dekou je vhodné prekryť postele, gauče, kreslá a ostatný čalúnený nábytok. Nezabudnite taktiež na záclony a závesy, ktoré treba vyprať a uskladniť. Ak máte vákuové vrecia, tak periny alebo oblečenie budú v bezpečí a zároveň vám zaberajú minimum miesta.

Na nábytku poutierajte prach, poumývajte podlahu, pozbierajte omrvinky, ktoré sú lákadlom pre myši alebo hmyz. Ak máte aj mikrovlnku, tej tiež venujte patričnú pozornosť. Poumývajte ju, a tak isto ako chladničku, aj ju nechajte otvorenú.
 
TIP OD NÁS: Mať chalupu, je mať aj zodpovednosť. Popri všetkých spomínaných veciach, ktoré musíte urobiť pred zazimovávaním chalupy, je dôležité mať chalupu alebo dom poistený. Nepodceňujte poistenie. Ako sa hovorí, čert nikdy nespí. Samozrejme, keď ide o chalupu, poisťovne majú určité kritéria a podmienky, pri ktorých si môžete chalupu poistiť. Nakoľko ide o nehnuteľnosť, ktorá nie je celoročne obývaná, tak v poistení budú určité výluky.

Ak si neviete poistenie vybrať, neváhajte nás kontaktovať na Finančnom kompase. Naši sprostredkovatelia vám poradia a vyberú pre vás to najvýhodnejšie poistenie.
 
Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách