Zverejnené: 08.03.2021

Ako získať najlacnejšie PZP? Poradíme vám


Article image
Väčšina klientov si vyberá PZP podľa výšky poistného.  Poisťovne totiž určujú výšku poistného na základe špecifickej kombinácie viacerých kritérií. Ušetriť na poistnom sa dá aj prostredníctvom zliav a bonusov, ktoré poisťovne ponúkajú.

Poisťovne majú väčší záujem o držiteľov motorových vozidiel v strednom veku s dlhoročnými skúsenosťami v riadení motorového vozidla s bezškodovým priebehom. Mali by tiež pochádzať z malých miest a vlastniť motorové vozidlo s malým objemom valcov a nízkym výkonom.

Vek držiteľa vozidla

Jedným z hlavných kritérií, ktoré ovplyvňujú sumu za povinné zmluvné poistenie, je vek vodiča. Najväčší záujem majú poisťovne o vodičov v strednom veku, ktorí dosiahnu najväčšiu úsporu, naopak menej sú ochotné poisťovať mladých šoférov. Najviac znevýhodnenou skupinou sú motoristi do 23 rokov. V ich prípade je PZP najdrahšie.

Výkon motora a objem valcov

Čím je výkon motora a objem valcov vyšší, tým bude vyššia aj cena PZP. Čím slabšie vozidlo, tým bude úspora na PZP väčšia. Výhodou je kúpa elektromobilu. Ten spadá do kategórie vozidiel s objemom do tisíc centimetrov kubických.

Miesto bydliska

Poisťovne posudzujú región, z ktorého vodič pochádza. Ak je auto prihlásené v Bratislave, majiteľ ktorý tu býva zaplatí rozhodne oveľa  viac ako obyvateľ s autom prihláseným v malom meste alebo obci.

PZP a platby

Poisťovne za ročné platenie poistného priznávajú zľavy. Treba sa vyhnúť štrťročnému a polročnému plateniu poistenia. 
 

Asistenčné služby pre PZP

Asistenčné služby môžu podľa aktuálnych ponúk poisťovní obsahovať odtiahnutie vozidla do najbližšie servisu, prípadne na akékoľvek miesto v rámci republiky, naštartovanie prostredníctvom káblov či preplatenie defektu.

Prémiovejšie asistenčné služby môžu obsahovať zabezpečenie náhradného vozidla, prípadne ubytovania počas obdobia, kým je vozidlo nepojazdné.
 

Ako získať najlacnejšie PZP?

Porovnajte si ceny PZP všetkých poisťovní. Každá poisťovňa má interne nastavenú inú stratégiu. Jedna poisťovňa má nastavený cenník podľa objemu motora, druhá podľa výkonu, tretia podľa pohlavia a veku vodiča, prípadne iných parametrov. Nenechajte sa zlákať reklamou alebo odporúčaním od známeho.
Porovnajte si PZP na našej stránke a zistíte, ktorá poisťovňa vám ponúkne najlepšie riešenie.

Online uzatvorenie PZP

Ak nechcete strácať čas a zbytočne chodiť do poisťovne, môžete využiť aj možnosť online uzatvorenia PZP. Po porovnaní výpočtov, ktoré vám zobrazí online porovnávač, si môžete vybrať to, ktoré vám vyhovuje najviac.
Zistite, na aké zľavy máte nárok

Mnoho klientov si môže pri dojednávaní PZP uplatniť nejaké zľavy. Ak ste invalidný alebo starobný dôchodca, máte malé deti alebo uzavreté iné poistenie, pýtajte sa na všetky zľavy, ktoré poisťovňa ponúka. Je veľká pravdepodobnosť, že na nejakú budete mať nárok.
 

Poraďte sa s odborníkom

Ak si neviete vybrať vhodné PZP, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých poistných produktov. PZP si môžete porovnať aj cez internet.
 
Porovnanie poistenia TU.
 
Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách