Zverejnené: 13.10.2020

Bankový podvodníci. Ako ich spoznáte?


Article image
V dnešnej dobe je  viacero možností, ako zrealizovať prevod peňazí. Pre mnohých je to práve  internetbankingJe na mieste byť opatrný pri posielaní peňazí neznámemu človeku. Cieľom internetových podvodníkov väčšinou nie je banka, ale priamo klient. Pred použitím internetbankingu banky odporúčajú, aby si klienti vo svojom počítači pravidelne aktualizovaný operačný systém a antivírusový program. Ak váš počítač nie je dostatočne chránený, sú vaše peniaze a vy vystavení riziku podvodu a zneužitia.

Podvodné stránky Internetbankingu sa na prvý pohľad podobajú na originálnu stránku banky. Falošná stránka od vás požaduje údaje, ktoré banka štandardne nežiada a často bývajú aj gramatické chyby. Chýbajú  niektoré funkcionality, hackeri od vás môžu chcieť stiahnutie falošnej mobilnej aplikácie alebo poskytnutie osobných údajov.

Aby ste predišli podvodu, prihlasujte sa len z oficiálnej stránky banky a v adresnom riadku si skontrolujte, či sa pripájate cez zabezpečený protokol https.

Ako spoznáte, že vám prišiel podvodný e-mail?


Hoci e-mail vyzerá rovnako ako oznámenie od banky, mohol ho poslať podvodník. Banka od vás nikdy nebude žiadať vyplnenie osobných a prístupových údajov e-mailom. V žiadnom prípade teda na podobné výzvy nereagujte.

Falošná stránka alebo reklama vás zavedie na stránku veľmi podobnú stránke banky, na ktorú sa bežne prihlasujete do internetového bankovníctva. Preto je veľmi dôležité overiť, že ste na overenej stránke.

Ak máte podozrenie, že ste sa stali obeťou podvodníka, okamžite kontaktujte svoju banku.  Ak ste zadali svoje prístupové údaje na základe výzvy e-mailom, zmeňte si heslo k účtu. V prípade zadania citlivých údajov o platobnej karte,  zablokujte ju.

Aktuálne je veľký dopyt po ochranných pomôckach a dezinfekciách. Falošné e-shopy lákajú od ľudí peniaze vopred. Po zaplatení vám ale žiadny tovar nie je dodaný. V prípade, že ste už zaplatili za tovar v podvodnom e-shope a platba už prebehla, zablokujte platobnú kartu v banke, aby nebola opakovane zneužitá.

Porovnať všetky účty a ich poplatky môžete TU.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách