Zverejnené: 26.03.2021

Bitcoin nie je mena.Aspoň zatiaľ


Article image

Slovo bitcoin by sa pokojne mohlo stať pojmom roka. Ani hviezdy šoubiznisu, ani svetoví politickí lídri nemajú takú pozornosť médií ako práve virtuálna kryptomena. A to aj napriek tomu, že bitcoin menou ani nie je. Aspoň zatiaľ.

Ešte začiatkom tohto roka si ktokoľvek mohol kúpiť jeden bitcoin za menej ako 900 dolárov. O necelých 11 mesiacov neskôr, na konci novembra 2017, už virtuálna mena menila svojich majiteľov pri cene prevyšujúcej 9 000 dolárov. Šialenstvo? Bublina? Začiatok ešte ohromujúcejšieho rastu? Vylúčiť nemožno žiadnu možnosť.
V eufórii, ktorá bitcoin sprevádza, sa už diskutuje len o tom, aký kurz by nová mena mohla mať o mesiac. Alebo o rok. To, že sa o novom fenoméne hovorí ako o mene, už väčšina ľudí berie ako samozrejmosť. Veď bitcoinmi možno zaplatiť na internete alebo previesť ich podobne ako eurá v internet bankingu. To všetko možné je, no neznamená to, že bitcoin je skutočnou menou.

Prostriedok výmeny

Peniaze sa v našich životoch stali takou samozrejmosťou, že si ani neuvedomujeme, akým spôsobom zľahčujú naše životy. Len málokomu napadne, že bez nich by ľudia museli riešiť existenčný problém. Obuvník, ktorý by chcel peceň chleba, by pri neexistencii peňazí musel hľadať pekára, ktorý by mu bol ochotný vymeniť svoj výrobok za jeho. Ak by si potreboval zadovážiť nové dvere, musel by hľadať stolára s nedostatkom topánok.

Vďaka peniazom majú dostatok chleba všetci obuvníci. Tí, ktorí to potrebujú, nemajú problém zaobstarať si aj nové dvere. Je pritom jedno, akú podobu majú peniaze, ktoré všetci akceptujú. Či ide o papierové bankovky, zlaté tehly alebo virtuálne bitcoiny, ktorých sa nemožno dotknúť. Pre ekonómov sú peniaze peniazmi aj preto, že fungujú ako prostriedok výmeny. Umožňujú transakcie, ktoré by inak boli nerealizovateľné.

No peniaze nie sú len nástrojom obchodných transakcií medzi miliardami ľudí súčasne. Umožňujú aj cestovanie v čase. Aspoň do takej miery, že dnešný príjem si každý môže odložiť bokom a mať istotu, že keď bude chcieť svoje úspory minúť na dôchodku, bude to môcť urobiť.

Uchovávateľ hodnôt

Nie každá komodita dokáže niečo podobné. Výrobca mlieka si nevytvorí zásobu aktív na dôchodok tak, že bude roky skladovať svoju produkciu v mraziarenskom boxe. Ani v ňom si mlieko nedokáže dlho uchovať vlastnosti, pre ktoré je žiadané. Zlato podobné obmedzenia nepozná. Nepodlieha hrdzi, nevyparuje sa a zlatý prút bude mať aj o 100 rokov identické chemické a fyzikálne vlastnosti ako dnes. Ďalšia funkcia, ktorá robí z peňazí peniaze, je schopnosť uchovávať hodnotu.

Nie všetko, čo si dokáže zachovať hodnotu, je však možné považovať za peniaze. Nehnuteľnosť môže byť napríklad vynikajúcim uchovávateľom hodnôt, no každý, kto sa pred desiatimi rokmi pokúšal nejakú predať, by mohol potvrdiť, že ako prostriedok výmeny je nehnuteľnosť absolútne nevhodná.

Bitcoin existuje príliš krátko na posúdenie schopnosti uchovávať hodnotu. Ale môžeme byť zhovievaví a predstierať, že toho schopný je a napĺňa tak aj ďalší atribút peňazí.

Zúčtovacia jednotka

Peniaze plnia aj tretiu, menej nápadnú funkciu – sú zúčtovacou jednotkou. Príliš nezrozumiteľné? Skúste sa zamyslieť, aká je hodnota všetkého majetku, ktorý vlastníte. Možno máte auto, osobný počítač, nehnuteľnosť, čokoľvek, čo by bolo možné predať. Koľko by ste povedali, že ste napočítali? A najmä, ako by ste svoje bohatstvo vyjadrili?

Mohli by ste napríklad povedať, že všetky vaše aktíva majú hodnotu 10 311 barelov ropy. Alebo 2 785 akcií Apple. Prípadne 800-tisíc eur. Samozrejme, nik by si to nepreložil tak, že všetko, čo máte,je 10 311 skutočných barelov ropy. Alebo že máte doslova 2 785 akcií výrobcu iPhonov. Ale ani hotovosť pozostávajúcu z eurobankoviek v celkovej hodnote 800-tisíc. Otázkou je, ktorá formulácia by bola najzrozumiteľnejšia.

Odpoveď asi nikoho neprekvapí: najväčšiu výpovednú schopnosť má tá jednotka, ktorá je najstabilnejšia v porovnaní s vecami, ktoré nakupujete. Keď svoje účtyplatíte v eurách, je táto možnosť najprirodzenejšia. Keď sa pred priateľmi pochválite svojou odmenou, určite nepoviete, že ste dostali navyše 37 akcií Apple. Niekto by netušil, akú sumu by si mal vôbec predstaviť. Iný by si to mohol prepočítať pomocou kurzu, ktorý naposledy videl pred mesiacom. Každý by získal rozdielnu predstavu.

Akcie Apple nik neberie ako menu. Aj preto, že za rovnakú sumu by každý deň bolo možné kúpiť iné množstvo tovaru. Niekedy viac, inokedy menej, všetko by záviselo od vrtochov burzy. Ak by Apple bola mena, nik by si nekúpil ani káblovú televíziu. Nebolo by totiž možné povedať, koľko za ňu počas nasledujúceho roka zaplatíte. (Nehovoriac o dlhších kontaktoch, ako napr. hypotekárny úver.)

Tušíte pointu? Bitcoin je na tom podobne ako akcie. To, že ním môžete zaplatiť v pár obchodoch, je síce zaujímavé, ale na status meny to nestačí. Aký bohatý (v bitcoinoch) by bol človek, ktorý má na svojom účte ekvivalent 100 000 eur? Mal by na účte 110 bitcoinov? Alebo 1 110? Pri cenových výkyvoch na trhu by mohli platiť obe možnosti.

Dôležité upozornenie: To, že bitcoin určite nie je menou, ešte neznamená, že to nie je investičný artikel. Obrazmi od Picassa tiež za nové auto nezaplatíte, no pokojne môžete na nich dobre zarobiť. Ale to je odlišná téma.

 

Prehľad 10-tich kryptomien s najväčšou kapitalizáciou TU.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách