Zverejnené: 09.01.2018

Bitcoin sa dostal na burzu, obchoduje sa podobne ako zlato


Article image

Kryptomeny

Bitcoin sa dostal už aj na burzu, obchoduje sa podobne ako zlato

Malý chlapec prosí otca, ktorý investoval do bitcoinov, o jeden bitcoin ako darček k svojim narodeninám. „Čože? Veď to je 15 554 dolárov! Uvedom si, že 14 354 dolárov je strašne veľa peňazí! Čo by si vlastne chcel robiť so 16 782 dolármi?!“

Krátky vtip, ktorý pred pár dňami ovládol Twitter, výstižne ilustruje dôvod, pre ktorý sa bitcoin stal nasledovanejšou kryptomenou roku 2017. Ešte pred mesiacom sme na tomto mieste písali o rekordnom ťažení bitcoinu, ktorý vtedy po prvýkrát pokoril úroveň 9 000 dolárov. Prešlo len pár dní a jeho cena sa zdvojnásobila. Šialenejšie výkyvy už na finančnom trhu neexistujú.

Kým nezaujatí diváci žasnú, kam sa až kurz neregulovanej kryptomeny dokáže vyšplhať, na hlasitosti naberajú aj hádky jej advokátov a kritikov. V médiách sa bitcoin už štandardne porovnáva s najväčšími finančnými bublinami v histórii ľudstva (píšeme o nich v aktuálnom vydaní Partners News). Je pravdepodobné, že rast jeho kurzu ešte nejaký čas potrvá. Do virtuálnej arény už vstupujú aj veľkí inštitucionálni investori, ktorí môžu s bitcoinom obchodovať prostredníctvom termínovaných kontraktov (futures), teda rovnako ako napríklad so zlatom, s ropou či so pšenicou.

Tento krok zrejme naláka aj ďalších investorov, napríklad spomedzi hedžových fondov alebo klientov veľkých bankových domov. Burza s futures kontraktmi je totiž regulovaná prísnejšie ako ostatné burzy s digitálnymi menami. Navyše, obchodovanie prostredníctvom týchto finančných nástrojov umožňuje aj tzv. shortovanie, t. j. špekuláciu na pokles hodnoty. Pozitívnym vedľajším efektom preto môže byť, že volatilita bitcoinu bude podstatne nižšia ako v posledných dňoch. Vtipu z úvodu tohto textu budú potom rozumieť len pamätníci.

 

Prehľad 10-tich kryptomien s najväčšou kapitalizáciou TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách