Zverejnené: 17.10.2023

Blíži sa čas na prezutie zimných pneumatík


Article image
Rok prešiel, ani nevieme ako a znova sa musíme pripraviť na zimnú sezónu nielen v záhradkách, ale aj na cestách. Čoraz viac dní pribúda s mínusovými teplotami, hlavne na severe Slovenska. Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorý hovorí, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, osobné auto je povinné mať obuté zimné pneumatiky a to na všetkých nápravách. V zákone sa však stretávame s hraničnými podmienkami, pre svoju bezpečnosť však odborníci odporúčajú prezuť na zimné pneumatiky ešte skôr.

Kedy prezuť zimné pneumatiky

Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, osobné auto je povinné mať obuté zimné pneumatiky – a to na všetkých nápravách. Pre väčšie nákladné vozidlá platí, že zimnými pneumatikami musia byť vybavené aspoň na jednej náprave, bez ohľadu na počasie, v období od 15. novembra do 31. marca.

Väčšina motoristov sa rozhoduje, že ak denná teplota počas troch za sebou idúcich dní klesne pod 7 °C, vtedy je ten správny čas na obutie zimných pneumatík. V severných a chladnejších regiónoch Slovenska s dennými teplotami okolo 7 °C môžete počítať už v prvej polovici októbra. V južnej časti Slovenska dochádza k takémuto počasiu najčastejšie medzi koncom októbra a začiatkom novembra.

Prečo používať zimné pneumatiky

Zimné pneumatiky si vďaka materiálu dokážu zachovať svoju pružnosť aj v mrazivej zime vďaka vysokému obsahu kremíka, ktorý robí pneumatiky pevnejšími a tvrdšími. Pneumatika je dostatočne pružná aj v najchladnejších mesiacoch roka. Dezén zimných pneumatík je pokrytý lamelami, ktoré zvyšujú priľnavosť na mokrých a zasnežených cestách. Letné pneumatiky tieto lamely nemajú.

Ak si prezujete zimné pneumatiky na vozidle, dôjde k zvyšovaniu palivovej účinnosti, čo  je dôležité nielen z ekologického hľadiska ale j ekonomického. Pocíti to aj vaša peňaženka. Tlak v pneumatikách má významný vplyv na spotrebu paliva.

Pneumatika, ktorá je optimalizovaná pre zimné jazdné podmienky, výrazne zvyšuje priľnavosť aj na zrkadlovom ľade a zasneženom povrchu vozovky. Zimné pneumatiky majú vyšší výkon s nižším rizikom nehodovosti.

Hĺbka dezénu a vek zimných pneumatík

Pri zimných pneumatikách je dôležité sledovať aj hĺbku dezénu a vek zimnej pneumatiky. Minimálnu hĺbku dezénu upravuje aj zákon, ten hovorí, že by nemala byť menšia ako 3 mm. Samozrejme ide o hraničný údaj, nakoľko minimálna hĺbka dezénu zimnej pneumatiky, pri ktorej sa môžete na cestách cítiť skutočne bezpečne je 4 mm.

Čo sa týka veku pneumatík, väčšina automechanikov hovorí o tom, že zimné pneumatiky by nemali byť staršie ako 4 roky. Potom začína guma tvrdnúť, čím sa znižuje sa jej priľnavosť k vozovke a stráca svoje pôvodné vlastnosti, čo zvyšuje riziko počas jazdy v zimných podmienkach.

Na boku každej pneumatiky nájdete DOT kód, pri ktorom sa sústreďte najmä na posledné štyri čísla.  Prvé dvojčíslie hovorí o tom, v ktorom týždni roka bola pneumatika vyrobená, druhé dvojčíslie udáva rok výroby. Ak sa stretnete napríklad so štvorčíslím 2522, tieto zimné pneumatiky boli vyrobené v 25. týždni, v roku 2022.

Povinnosť zimných pneumatík v niektorých krajinách

Určite sa mnohí z vás v zime chystajú na lyžovačku do zahraničia, mali by ste preto vedieť, ako je to s povinnosťou zimných pneumatík v danej krajine.

Česká republika - povinnosť je mať zimné pneumatiky obuté v období od 1. novembra do 31. marca pri jazde po cestách označených dopravnou značkou Zimná výbava. Povinnosť platí pre všetky vozidlá bez rozdielu hmotnosti. Minimálna hĺbka dezénu vozidiel do 3,5 tony je 4 mm na všetkých kolesách, u vozidiel nad 3,5 tony musí byť minimálna výška dezénu 6 mm a to na všetkých hnacích nápravách.

Poľskonie je povinnosť používať zimné pneumatiky.

Maďarsko - vodiči nemajú povinnosť používať zimné pneumatiky, ale povinnou výbavou v zimných mesiacoch sú snehové reťaze.

Rakúsko - vodiči sú zo zákona povinní v období od 1. novembra do 15. apríla prispôsobiť stav svojho vozidla zimným podmienkam. Počas tohto obdobia bude vodičom, ktorých polícia pristihne pri jazde s letnými pneumatikami na zasneženej vozovke, udelená pokuta a aj v prípade, keď hĺbka dezénu na pneumatikách nedosahuje minimálnu výšku 4 mm. Na niektorých horských prechodoch je povinnosť používania snehových reťazí. Jazda s nimi je obmedzená na rýchlosť 40 km/h.

Taliansko - nie je povinnosť používať zimné pneumatiky, iba voblasti Valle d'Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia mať zimné pneumatiky. Pneumatiky s hrotmi sú povolené len u vozidiel do 3,5 tony od 15. novembra do 15. marca. V niektorých Alpských regiónoch sa zaviedla povinnosť zimných pneumatík na všetkých 4 kolesách a mať k dispozícii zimné reťaze. Táto povinnosť platí aj pre diaľnicu v Južnom Tirolsku.

Nemecko - je povinnosťou vodiča prispôsobiť výbavu automobilu zimným podmienkam. Vodič je povinný používať zimné pneumatiky, ak si to vyžadujú poveternostné podmienky. V prípade extrémnych podmienok sú dokonca povinné zimné reťaze.

Švajčiarsko - nie je povinnosť používania zimných pneumatík. Poisťovne ale často odmietajú poistné plnenie, pokiaľ automobil nebol vybavený vhodnými pneumatikami.
Samozrejme, že podmienky v jednotlivých krajinách sa môžu časom meniť, preto si pred vycestovaním do danej krajiny radšej overte, ako je to s povinnou zimnou výbavou vozidla.
 
TIP OD NÁS: Ak ešte nemáte kúpené  zimné pneumatiky, alebo tie vaše sú už patrične opotrebované, nečakajte na poslednú chvíľu. Príde čas, kedy nebude na výber a budete musieť kúpiť to, čo je na sklade. Je lepšie zimné gumy kupovať v lete a zas naopak, letné v zime. Vtedy viete, že máte na výber a predajcovia vedia dať aj akciovú cenu. 

Myslíte na to, že ak v zime jazdíte na letných alebo opotrebovaných pneumatikách a budete účastníkmi dopravnej nehody, prvé čo si poisťovňa overuje je stav pneumatík na vozidle. A padla kosa na kameň. Ak pracovník poisťovne zistí, že nemáte zimné gumy v dobrom stave a dostali ste šmyk na zľadovatenej alebo snehom pokrytej vozovke, uvedie do protokolu poistnej udalosti, že stav vozidla nevyhovoval podmienkam a stavu vozovky. Tým pádom sa rozlúčte s poistným plnením z vášho  poistenia. Celú škodu si na vozidle hradíte z vlastného vrecka.

Takže nešetrite na zimných pneumatikách, radšej si ich kúpte kvalitnejšie a hlavne bezpečnejšie.

Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách