Zverejnené: 23.05.2023

Chystáte sa na dovolenku letecky? Nezabudnite na poistenie!


Article image
Každá dovolenka sa plánuje aspoň  pár týždňov dopredu. Niekedy sa rozhodnete pre dovolenku, kde sa dostanete autom, ale niekomu vyhovuje viac cesta lietadlom. Kúpite si letenku, no po pár dňoch nastane situácia, ktorá vám zmení plány a nemôžete využiť leteckú dopravu. Čaká vás storno leteniek alebo musíte zrušiť dovolenku. Čo v takej situácií? Ako sa hovorí, všetko sa dá, len treba chcieť. Aj táto situácia s letenkou sa dá vyriešiť. Samozrejme, že najlepšie urobíte, ak sa na to pripravíte dopredu poistením si storno letenky alebo poistením storna zájazdu.

Kedy môžete požiadať o storno letenky?

Právo zrušiť vopred objednanú letenku môžete z niekoľkých dôvodov. Medzi ne patrí napríklad  hospitalizácia, smrť vašej blízkej osoby, úraz alebo nejaká akútna choroba. Dôvodom môže byť aj živelná udalosť, ktorá spôsobila určité majetkové škody či škody na zdraví. Ak budete musieť svoj let z nejakých príčin zrušiť, poisťovňa by vám mala vyplatiť percento sumy letenky, ktorá je určená pri uzatváraní poistenia.

Meškanie letu

Ak ste sa rozhodli ísť na dovolenku letecky, ale zaskočí vás meškanie letu, ktoré nebolo spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ako napríklad vplyv počasia alebo prírodnou katastrofou máte nárok na odškodné v závislosti od doby meškania a vzdialenosti. Letecké spoločnosti pri meškaní, ktoré nebolo spôsobené napríklad počasím, sa často odvolávajú na mimoriadnu udalosť, aby sa vyhli vyplácaniu odškodného. Sú spoločnosti, ktoré poskytujú služby zahrňujúce právne zastúpenie klienta.

Koľko stojí poistenie storna letenky?

Ak sa jedná o letenku v rámci Európy, tak storno letenky vás vyjde  lacnejšie. Ale pri ceste napríklad do  USA vás vyjde poistenie o niečo viac. Všeobecne sa poistenie  pohybuje od 10 do 60 eur. Dôležité je ale nezabúdať nie len na poistenie letenky, ale aj na poistenie storna zájazdu.

Pri poistení storna zájazdu nezabúdajte zároveň na poistenie storna letenky. Ak ste sa rozhodli pre vybavenie dovolenky prostredníctvom cestovnej kancelárie, kde ste k poisteniu dostali letenku, poistenie vám nebude stačiť, nakoľko pri storne leteniek by ste nemali nárok na odškodné. Peniaze by vám vrátili iba z ubytovania, ktoré ste si objednali.

Poistenie storna letenky obsahuje aj spoluúčasť ako napríklad pri havarijnom poistení vozidla. Samotná výška spoluúčasti je približne 10 % zo sumy, ktorú vám poisťovňa preplatí. Ak vám napríklad prepadne letenka v sume 500 eur, poisťovňa by vám mala  preplatiť 450 eur a zvyšná čiastka by bola vašou spoluúčasťou na vzniknutej škode.

Poisťovňa vám preplatí aj nevyčerpané služby, ktoré ste nemohli využiť kvôli tomu, že ste boli nútení prísť z dovolenky skôr. Podobnú situáciu kryje pripoistenie predčasného návratu, no v určitých poisťovniach môže byť súčasťou poistenia storna.

TIP OD NÁS: Ak uvažujete nad tým, že nepotrebujete poistenie storna letenky, tak nemali by ste si byť taký istý, že vám poistenie netreba. Poistenie storna letenky je istotou, že peniaze sa vám v prípade zrušenia letu vrátia. Treba byť  predvídavý a vyhnite sa nepríjemným situáciám, kvôli ktorým by ste mihli prísť o peniaze za letenku, ľudovo povedané peniaze vyhodené do vzduchu!

Porovnanie cestovného poistenia v jednotlivých poisťovniach aj s možnosťou ONLINE poistenia nájdete
na Finančnom kompase.
 
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách