Zverejnené: 11.07.2018

Čo o dôchodku finančníci nehovoria?


Article image

Ako si naplánovať spokojný dôchodok? Odpoveď nenájdete v žiadnej finančnej kalkulačke. Bolo to jednoduché zadanie. Každý tím dostal obálku s peniazmi a ich úlohou bolo zhodnotiť vloženú sumu čo najviac. Malo to len jediný háčik: v obálke bolo iba päť dolárov.

Päť dolárov nie je veľká suma, v prepočte je to menej ako päť eur. Počet projektov, ktoré by si na začiatku vystačili s takýmto rozpočtom, nie je veľa. Ani vtedy, ak s nimi mali prísť študenti biznisu na Stanforde, jednej z elitných amerických univerzít. Ich nápady neobmedzoval len finančný, ale i časový limit: na realizáciu dostali dve hodiny po otvorení obálky. Formálnou bodkou za zadaním mala byť prezentácia jednotlivých súťažných tímov pred ostatnými spolužiakmi na začiatku ďalšieho týždňa.

Ako teda zhodnotiť jednociferný štartovací kapitál čo najlepšie? Pre väčšinu ľudí je to suma, s ktorou sa neoplatí rozmýšľať o reálnom biznise. „Keď dám študentom takéto zadanie, vo väčšine skupín sa hneď nájde niekto, kto zakričí niečo o Las Vegas alebo o pokúšaní šťastia v lotérii. Ďalšou veľkou skupinou návrhov sú nápady na zriadenie kiosku s limonádou alebo umývanie áut, kde päť dolárov použijete na počiatočný nákup materiálu. Nie je to zlá možnosť, ak si počas dvoch hodín chcete zarobiť pár dolárov navyše,“ hovorí profesorka Tina Seeling, autorka päťdolárovej výzvy.

Zadanie, ktoré znie väčšine ľudí ako bláznovstvo, však berú budúci biznismeni zo Stanfordu vážne. Priemerný zisk, ktorý zatiaľ dokázali ich riešenia zarobiť, dosahuje 200 dolárov. To zodpovedá zhodnoteniu o 3 900 % v priebehu dvoch hodín. Ako to dokázali?

Odpútanie pozornosti

Najlepšie riešenia neboli ani v jednom prípade odpoveďou na otázku, ako do dvoch hodín čo najlepšie zhodnotiť päť dolárov. Keď ľudia nad ňou rozmýšľajú, spravidla si predstavujú všetko, čo možno za túto sumu kúpiť a využiť na ziskový nápad. Peniaze však v tomto prípade upriamujú pozornosť nesprávnym smerom. V skutočnosti sú úplne irelevantné. Správna otázka, nad ktorou vysoko ziskové tímy uvažovali, bola odlišná: Ako možno zarobiť čo najviac peňazí bez akéhokoľvek kapitálu?

Víťazný tím päťdolárového zadania prišiel s jednoduchou myšlienkou. Vystúpenie pred ostatnými spolužiakmi, ktoré malo dať bodku za biznisovou výzvou, predali firme, ktorá mala záujem o absolventov Stanfordu a chcela sa pred nimi prezentovať. Cena za prepustenie miesta na pódiu? 650 dolárov.

Päťdolárová výzva zo Stanfordu je učebnicovým príkladom toho, ako môže sústredenie sa na otázku peňazí odpútať pozornosť. Platí to o študentoch biznisu, ale aj o každom človeku, ktorý rieši vlastné finančné zabezpečenie dôchodku. Stačí túto tému spomenúť profesionálnemu finančníkovi a hneď začne kalkulovať investičný horizont, sumu, ktorú je potrebné pravidelne investovať, očakávané zhodnotenie akcií, dlhopisov, averziu k riziku…

Je pravda, že peniaze sú dôležité pre spokojné užívanie si dôchodkového veku. Ak ich nebude dosť na uspokojenie základných životných potrieb, užívanie sa môže poľahky zmeniť na boj o prežitie. Pamätať na to by mal každý, kto sa spolieha na to, že keď pôjde do penzie, „nejaký“ dôchodok bude predsa od štátu dostávať.

Užívanie si dôchodku však nie je len otázkou peňazí. Pre mnohých ľudí bude tento moment znamenať zásadnú životnú zmenu. Kým dovtedy trávili každý týždeň najmenej 40 hodín v práci, po novom budú musieť riešiť otázku, čo s týmto časom. I keď si povieme, že na dôchodku nebudeme robiť nič, takáto možnosť je nereálna. Nuda rýchlo omrzí.

Ak peniaze nie sú tou najdôležitejšou prípravou na spokojný dôchodok, čo potom? V skratke: diverzifikácia záujmov. Vaša dennodenná spokojnosť so životom na dôchodku bude ovplyvňovaná podstatne inými vecami ako výškou mesačnej penzie – od kvality vzťahov s rodinou, susedmi až po záujmy, ktorým sa budete môcť venovať. To o dôchodku neprezradia žiadne finančné kalkulačky.

Porovnanie výkonnosti fondov v rámci druhého piliera nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách