Zverejnené: 13.08.2019

Čo robiť, ak nájdete hotovosť v bankomate?


Article image

Ak náhodou nájdete v bankomate hotovosť, ktorá vám nepatrí, čo najskôr kontaktujte banku. Banka následne identifikuje podľa kamerového záznamu a platobnej karty klienta, ktorý hotovosť vyberal. V prípade, že by ste si hotovosť, ktorú ste našli nechali, išlo by o bezdôvodné obohatenie sa a následne by ste sa vystavili riziku trestného stíhania zo strany poškodeného klienta.

Dôvodom, pre ktorý ľudia nechajú svoje peniaze v bankomate je  nedostatočná pozornosť alebo okamih zamyslenia. Klient vloží svoju kartu do bankomatu, vyťuká identifikačné údaje, zadá sumu na výber, kartu vytiahne a peniaze zostanú v bankomate. Túto situáciu si niektorí uvedomia tesne po odchode, niektorí po pár minútach a niektorí po dlhšom čase.

Čo s nájdenými peniazmi v bankomate

Nájdené peniaze si určite nenechávajte. Je ich potrebné odovzdať v ktorejkoľvek pobočke danej banky, resp. banky, ktorej bankomat patrí alebo na polícii. Pri odovzdávaní je dôležité spísať miesto, dátum a najmä čas. Ten zohráva kľúčovú úlohu pri dokazovaní prostredníctvom kamerového záznamu. O odovzdaní peňazí si nechajte vystaviť potvrdenie, od pracovníka banky, ktorý od vás hotovosť prijal.

Čo v prípade, ak zabudnete peniaze v bankomate

Treba rýchlo konať a nestrácať duchaprítomnosť. Ak po čase zistíte, že vám chýba hotovosť a zabudli ste ju v bankomate, mali by ste čo najskôr kontaktovať svoju banku. Potrebné je podať reklamáciu o strate peňazí, v ktorej je nutné uviesť výšku hotovosti, miesto, dátum a čas výberu. Banka môže zistiť, čo sa s nájdenými peniazmi stalo a vy máte šancu, že vám vaše peniaze budú vrátené. Ak sa vám peniaze nepodarí získať naspäť, obráťte sa na políciu. Banka, ktorej patrí bankomat, poskytne polícii potrebnú súčinnosť.

Banky za posledný rok evidujú vyšší počet reklamácií klientov o vrátenie zabudnutej hotovosti v bankomate. Pri dodržaní základných pravidiel je pomerne vysoká pravdepodobnosť vrátenia peňazí.

Porovnať všetky účty a ich poplatky môžete TU.
 
Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách