Zverejnené: 12.01.2024

Dialničné známky pre rok 2024


Article image
Asi každý z nás využíva diaľnice, niekto viac a niekto menej. Ale každý, kto sa rozhodne pre jazdu po diaľnici, má povinností zakúpenia diaľničnej známky. Nie len na Slovensku je povinnosť zakúpiť diaľničnú známku, ale aj v ďalších krajinách, ako sú napríklad Česko, Rakúsko alebo Maďarsko.

Diaľničná známka nás oprávňuje využívať spoplatnený úsek ciest, ktorý upravuje zákon č. 488/2013 Z. z. Ak by ste sa rozhodli vyskúšať jazdu bez diaľničnej známky, pripravte sa na pokutu. Nakoľko ak využívate diaľnicu bez zakúpenej diaľničnej známky, dopúšťate sa priestupku, za ktorý zákon umožňuje uložiť pokutu od 100 do 500 eur, v blokovom konaní od 50 do 200 eur. Diaľničnú známku nemusíte kupovať len ak ste ZŤP osoba, ktorá je zároveň aj držiteľom parkovacieho preukazu.


Elektronická diaľničná známka sa kupuje buď cez mobilnú aplikáciu, samoobslužné automaty, vybrané obchodné miesta alebo cez portál eznamka.sk. Tento portál slúži aj na kontrolu platnosti a podanie žiadostí, podnetov alebo reklamácií.

Aké typy diaľničných známok si môžete zakúpiť

Existujú rôzne typy diaľničných známok, okrem jednoročnej je možné zakúpiť známku aj s kratšou platnosťou. Tieto známky sú výhodné najmä vtedy, keď neplánujete pravidelne využívať diaľnice počas celého roka. Rezort dopravy ruší ročnú diaľničnú známku. Je jediný typ známky, ktorý má fixne stanovenú časovú platnosť od 1. januára do 31. januára nasledujúceho roka.

Nevýhodou ročnej známky však bolo, že platila len do 31. januára nasledujúceho roka, bez ohľadu na to, kedy ju vodič zakúpil. Kúpiť ju bude možné ešte do jari 2024. V prvých mesiacoch roka 2024 pribudne nová jednodňová dialničná známka, ktorej cena podľa európskych pravidiel nebude stáť viac ako 5,40 eura.


Typy diaľničných známok:
  • diaľničná známka s ročnou platnosťou, ktorá je platná od 1. januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, až do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka,
  • diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou, ktorá je platná 365 dní vrátane dňa určeného užívateľom na vymedzených úsekoch ciest,
  • diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou, ktorá je platná 30 dní vrátane dňa určeného užívateľom na vymedzených úsekoch ciest,
  • diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou, ktorá je platná 10 dní vrátane dňa určeného užívateľom na vymedzených úsekov ciest.
Ak ste si zakúpili diaľničnú známku s 30-dňovou alebo 10-dňovou platnosťou v decembri 2023, platí vám aj v januári nasledujúceho roka 2024.

Ako si zakúpiť diaľničnú známku

Elektronická diaľničná známka sa kupuje buď cez mobilnú aplikáciu, samoobslužné automaty, vybrané obchodné miesta alebo cez portál eznamka.sk. Tento portál slúži aj na kontrolu platnosti a podanie žiadostí, podnetov alebo reklamácií.

Ceny diaľničných známok:

  • diaľničná známka s ročnou platnosťou – 60 eur,
  • diaľničná známka s 365-dňovou platnosťou – 60 eur,
  • diaľničná známka s 30-dňovou platnosťou  – 17 eur,
  • diaľničná známka s 10-dňovou platnosťou  – 12 eur.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách