Zverejnené: 28.05.2024

Európa sa otepľuje až dvakrát rýchlejšie, ako je celosvetový priemer


Article image
Európa sa otepľuje až dvakrát rýchlejšie, ako je celosvetový priemer.

Vidíme to aj u nás, uplynulá zima skončila na Slovensku ako najteplejšia od roku 1931. V porovnaní s rokmi 1991 – 2020 bola teplota u nás vyššia až do +4,3 °C. Zmena klímy vedie k významným environmentálnym problémom a aj ekonomickým dôsledkom. Vedeli by o tom hovoriť aj slovenskí poľnohospodári, ktorí sa každoročne musia vysporiadať s dôsledkami týchto zmien.

Preto sa spotrebitelia čoraz častejšie rozhodujú nielen na základe ceny produktu, ale aj toho, aký dopad má na životné prostredie. Podľa prieskumu* by  až 62 % respondentov uvítalo bankové produkty a služby, ktoré by boli šetrné k životnému prostrediu, prípadne by mali pozitívny sociálny dopad.

Vo VÚB banke sme sa zaviazali Zeleným manifestom, že princípy podpory udržateľnosti pretavíme aj do ponuky bankových produktov a služieb pre našich klientov. Preto prinášame
Účet pre zelenší svet. V ňom sa odráža záujem klientov žiť udržateľne a je vlastne „ekologickejšou verziou“ existujúceho VÚB účtu a VÚB účtu pre študentov či mladých. Pribudne tak k Zelenej hypotéke, Zelenej pôžičke a ESG podielovým fondom. 

Účet pre zelenší svet si môžete otvoriť online cez VÚB Mobil banking a internet banking, alebo bezpapierovo na pobočke.
K účtu získate:
  • Kvôli prírode:
    • Bezplastovú kartu - ktorá zaťažuje prírodu menej.
    • Bezpapierové založenie účtu - využívate ho naplno so všetkými benefitmi.
    • Symbolický príspevok pre spoločensky prínosný projekt - pri zakladaní účtu si môžete vybrať jeden z projektov Upracme Slovensko, Za Živé rieky alebo Cesta von, ktorý vo vašom mene podporíme.
  • Pre seba:
    • 12 mesiacov zadarmo – keď si založíte účet online cez internet banking alebo mobil banking, získajte zľavu 100 % z poplatku za vedenie účtu na 12 mesiacov.
    • Bonus až do 60 eur - môžete ho získať pri založení Účtu pre zelenší svet a splnení ďalších podmienok.
    • 50 % zľava na ročné Cestovné poistenie – keď si otvoríte účet online môžete získať výhodnú 50 % zľavu na ročné Cestovné poistenie od Generali, ktoré si zriadite online do 5 minút.
    • Výhody pri Zelených úveroch - získate zľavu z poplatku za poskytnutie Zelenej pôžičky a využite benefity Zelenej hypotéky.
O všetkých výhodách a podrobnostiach Účtu pre zelenší svet sa viac dozviete na našej stránke: https://www.vub.sk/ludia/ucty/zelensi-ucet.html.

*Podľa prieskum EY Consumer Banking Survey 2023 

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách