Zverejnené: 03.11.2021

Havarijné poistenie - nezabudnite na zimné pneumatiky


Article image
Ak jazdíte pravidelne a nemáte ešte prezuté letné pneumatiky, mali by ste tak čo najskôr urobiť. Zima sa nám pomaly ale isto začína prejavovať. Nehoda na letných pneumatikách alebo s nedostatočným dezénom vám môže poriadne skomplikovať život a znížiť náhradu škody z havarijného poistenia.

Ak sa jednoznačne preukáže, že letné pneumatiky sú príčinou vzniku nehody, poisťovne môžu primerane krátiť poistné plnenie alebo poistnú udalosť zamietnuť.

Kedy je čas na zimné pneumatiky

Povinnosť zimných pneumatík na Slovensku určuje Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, ktorý hovorí, že povinnosť používania zimných pneumatík je na osobných autách od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ vozovku pokrýva súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad, a to na všetkých nápravách.
 
Táto povinnosť platí aj mimo tohto obdobia, pokiaľ je na ceste už spomínaná súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad. Podľa odborníkov by sa mali pneumatiky prezúvať už vtedy, keď denná priemerná teplota neprekročí  7°C, a to tri dni po sebe. 

Vlastnosti zimných pneumatík v zimných podmienkach:
  • kratšia brzdná dráha,
  • lepšia priľnavosť na snehu a ľade, ale aj na suchej premrznutej ceste,
  • väčšia stabilita pri jazde zákrutou,
  • nezamŕzajú.
 

Zimné pneumatiky v zahraničí

Ak v zimnom období navštevujete zahraničné krajiny, poriadne si preštudujte ich predpisy ohľadom zimných pneumatík.
 
V Česku je vodič povinný mať prezuté pneumatiky od 1. novembra do 31. marca pri jazde na cestných komunikáciách, ktoré sú označené dopravnou značkou zimná výbava
 
V Rakúsku sú zimné pneumatiky povinné od 1. novembra do 15. apríla v prípade, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu alebo ľadu. Na niektorých horských prechodoch je povinnosť používania snehových reťazí. Jazda s nimi je obmedzená na rýchlosť 40 km/h. Ak vodič s letnými pneumatikami spôsobí v Rakúsku v zimnom období dopravnú nehodu a polícia uzná, že zimné pneumatiky by jej mohli zabrániť, môže poisťovňa odmietnuť uhradiť vzniknuté škody v plnej výške.

V Poľsku nie je stanovená  povinnosť  prezúvať zimné pneumatiky, je to len odporúčanie, ktoré berte na vedomie vzhľadom na vlastnú bezpečnosť a poveternostné podmienky.
 
V Maďarsku zimné pneumatiky povinné nie sú.  Ale súčasťou povinnej zimnej výbavy sú snehové reťazeBez nich vás nemusia vôbec pustiť do krajiny.

V Nemecku povinnosť zimných pneumatík nie je obmedzená časovo, ale poveternostnými podmienkami. Problémy s preplácaní poistnej udalosti budete mať v prípade, že s letnými pneumatikami spôsobíte dopravnú nehodu. V prípade extrémnych podmienok sú dokonca povinné zimné reťaze.
 
Na Ukrajine nie je stanovená povinnosť prezúvať zimné pneumatiky.

V Taliansku nie je povinnosť používať zimné pneumatiky. Výnimkou je autonómna oblasť Valle d'Aosta na severozápade Talianska. Všetky automobily prechádzajúce touto oblasťou v období medzi 15. novembrom až 15. aprílom musia byť vybavené zimnými pneumatikami.

Vo Švajčiarsku nie je povinnosť používania zimných pneumatík. V prípade spôsobenia dopravnej nehody, ak polícia uzná, že zimné pneumatiky mohli zabrániť jej vzniku, zodpovedáte za dopravnú nehodu v plnom rozsahu. 

Z roka na rok poisťovne menia poistné sumy aj podmienky. Preto je vhodné si havarijnú poistku pravidelne každoročne overovať. To je možné prostredníctvom
 kalkulačky havarijného poistenia na našej stránke Finančný kompas, ktorá vám vypočíta aktuálnu cenu.
 
Porovnanie Havarijného poistenia TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách