Zverejnené: 19.08.2020

Havarijné poistenie, vykradnuté alebo ukradnuté auto na dovolenke


Article image
Krádež alebo vykradnutie vozidla je nočnou morou každého z nás. Nie je to nič príjemné. Krádež auta v zahraničí pokazí každú dovolenku. Stačí zachovať chladnú hlavu a vďaka havarijnému poisteniu sa veľa veci vyrieši. Preto si vždy pred cestou overte, kde všade má vaše havarijné poistenie platnosť. 



Pozor na kľúče od auta

V prípade, že máte auto havarijne poistené, škodu z krádeže vozidla vám poisťovňa preplatí do 15 dní od ukončenia šetrenia poistnej udalosti. K tomu však potrebuje potvrdenie od miestnej polície o krádeži alebo vykradnutí auta, policajné potvrdenie o ukončení vyšetrovania udalosti. Poisťovni je treba odovzdať doklady od auta a všetky kľúče od auta.
Poisťovni treba vždy nahlásiť, ak ste stratili jeden z kľúčov. Na dovolenke ich vždy ukladajte na bezpečné miesto. Najideálnejšie v hotelovom trezore. Ak sa vyberiete na pláž autom, kľúče nenechávajte voľne pohodené alebo v taškách.

Čo ak vám auto vykradnú?

Ak vám v zahraničí ukradnú veci z auta, udalosť treba okamžite nahlásiť miestnej polícii a vyžiadať si policajnú správu o krádeži pre poisťovňu.  Škody spôsobené krádežou výbavy vozidla kryje havarijné poistenie. Pokiaľ si pripoistíte aj batožinu, poistné krytie sa vzťahuje nielen na odcudzené veci v aute, ale aj na veci uložené v strešnom boxe vozidla, ktorý je ale potrebné zabezpečiť bezpečnostnými uzamykacími systémami.

Prevencia je  najlepšou ochranou pred vykradnutím auta. V aute na sedadlách nenechávajte nič. A už vôbec by tam nemali byť mobilné telefóny, peňaženky, notebook a pod.

Čo ak vám ukradnú auto?

Ak vám na dovolenke v zahraničí ukradli auto,  krádež je potrebné ihneď nahlásiť polícii a následne poisťovni. Preplatenie škody za ukradnuté auto je možné nárokovať si doma z havarijného poistenia. Táto poistka kryje aj škody spôsobené krádežou výbavy vozidla.

Z miestnej polície je potrebné si vyžiadať potvrdenie o nahlásení krádeže, ktoré bude musieť doložiť poisťovni, aby mohla začať riešiť poistnú udalosť. Následne nahláste krádež aj svojej poisťovni.

Asistenčná služba poisťovne vám v prípade potreby poskytne ubytovanie alebo náhradné vozidlo na dopravu domou. O službe, ktorá bude klientovi poskytnutá, rozhodne na základe posúdenia konkrétnej situácie operátor asistenčnej služby.

Na čo nezabúdať pred cestou do zahraničia

Vždy si overte, kde v zahraničí má vaše havarijné poistenie platnosť. Môže to byť na Slovensku, prípadne s platnosťou v rámci celej Európy, či sveta. Platnosť havarijného poistenia je dobré vedieť práve preto, že preplatené škody aj poskytnutá pomoc vám budú len tam, kde je platnosť poistenia.
 

Niekoľko rád, ako neprísť o svoje auto 

  • auto vždy uzamknite aj keď šoferujete
  • naštartované auto nenechávajte bez dozoru ani chvíľu
  • po opustení auta zatvorte okná, strešné okno a aktivujte bezpečnostný systém proti krádeži
  • vždy si zoberte z auta kľúče, aj keď parkujete na súkromnom pozemku
  • nájdite si osvetlené miesto, ak parkujete v noci na ulici
  • nikdy nenechávajte doklady od vozidla či iné dokaldy a cennosti v aute
 
Z roka na rok poisťovne menia poistné sumy aj podmienky. Preto je vhodné si havarijnú poistku pravidelne každoročne overovať, či nemôžete získať výhodnejšiu. To je možné prostredníctvom kalkulačky havarijného poistenia na našej stránke Finančný kompas, ktorá vám vypočíta aktuálnu cenu.
 
Porovnanie Havarijného poistenia TU.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách