Zverejnené: 17.07.2020

Je čas pozrieť si výhody zdravotných poisťovní a prepoistiť sa


Article image

Na Slovensku si možete zdravotnú poisťovňu zmeniť raz ročne. Ak nie ste spokojní s tou svojou,  prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne si môžete podať do konca septembra. Zmena bude  platná od januára nasledujúceho roka. Prehlásiť sa dá aj cez internet, ale prihlášku musíte podpísať. Celý postup žiadosti a prehlásenia  preveruje Úrad pred dohľad nad zdravotnou starostlivosť.


Najčastejšie dôvody na zmenu poisťovne

Častým dôvodom, prečo niektorí menia zdravotnú poisťovňu, je  zmena lekára, ktorý nemusí mať vždy uzavretú zmluvu práve s vašou poisťovňou, alebo, či vaša poisťovňa hradí plánovaný operačný zákrok alebo inú liečebnú procedúru.

Ak ste sa rozhodli  zmeniť zdravotnú poisťovňu, treba si vopred overiť, koľko zmluvných poskytovateľov má daná poisťovňa vo vašom regióne, ako dlho sa v nej čaká na zákrok.

Veľký vplyv na rozhodovaní môžu mať aj benefity, ktoré zdravotné poisťovne poskytujú. Rozsah liečby je stanovený zákonom, čím sa však líšia, je práve ponuka benefitov ako napríklad nadštandardné vyšetrenia pri preventívnej prehliadke, očkovania nad rámec zákona, doplatky za lieky na predpis, príspevok na dentálnu starostlivosť a podobne.

Na čo prihliadať pri výbere poisťovne?

Či sa vám oplatí zmeniť zdravotnú poisťovňu, záleží od vašej individuálnej situácie, nakoľko zdravie človeka je nepredvídateľné. Zdravotné poisťovne ponúkajú veľa benefitov, ale ak už ste niekde poistený, je dobré tieto benefity poznať a využívať ich. Pri výbere zdravotnej poisťovne prihliadajte na váš zdravotný stav a o aké vyšetrenia nad rámec zákona by ste mali záujem. 

Ak si neviete vybrať, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých poisťovní. Zdravotné poistenie si môžete porovnať aj cez internet na našej webovej stránke Finančný kompas.

 

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách