Zverejnené: 16.02.2021

Máte nárok na preplatenie PCR testu zo zdravotného poistenia?


Article image
Od 1. februára 2021 majú poistenci nárok na úhradu PCR vyšetrenia z verejného zdravotného poistenia 2-krát mesačne. Musia spĺňajú podmienky stanovené Klinickým protokolom indikácií testovania metódou RT-PCR, ktorý vydalo Ministerstvo zdravotníctva SR.  Vyšetrenie je hradené ak ho požaduje lekár na základe klinických príznakov ochorenia. epidemiologických kritérií, na základe požiadavky nemocničného epidemiológa pred operačným zákrokom. Vyšetrenie na vlastnú žiadosť si poistenec musí uhradiť sám.  Bezplatné sú antigénové testy, ktoré je môže absolvovať na mobilných odberných miestach po celom Slovensku.

Možnosti testovania COVID-19 

Real-Time PCR test

Test prebieha odobratím vzorky výteru z nosohltanu a hrdla. Výsledky sú spravidla dostupné do dvoch až troch pracovných dní. Test dokáže odhaliť prítomnosť vírusu, ktorý spôsobuje ochorenia COVID‑19 v organizme a slúži pre potvrdenie alebo vylúčenie ochorenia. PCR test je odporúčaný Úradom verejného zdravotníctva SR a Svetovou zdravotníckou organizáciou. Považuje sa za najspoľahlivejší a používa sa aj ako oficiálne potvrdenie neprítomnosti ochorenia COVID-19 napr. pri návrate z rizikovej krajiny.

Cena testu sa pohybuje od 50 eur. PCR test je plne hradený z verejného zdravotného poistenia iba v prípade indikovania testu lekárom.

Test na stanovenie protilátok

Test môže potvrdiť prítomnosť vytvorených protilátok po nákaze vírusom. Slúžia na potvrdenie aktuálne prebiehajúceho ochorenia alebo na potvrdenie prekonania ochorenia. Odporúča sa ich opakovať po 2-3 týždňoch pre potvrdenie výsledku vyšetrenia. V prípade pozitívnych výsledkov prítomnosti ochorenia sa odporúča výsledok potvrdiť PCR testom. V prípade negatívnych výsledkov, neznamená, že pacient nie je a nebol infikovaný.

Test na protilátky sa uhrádza z verejného zdravotného poistenia ako doplnková vyšetrovacia metóda u pacienta s príznakmi ochorenia COVID-19 pri negatívnom výsledku PCR testu a iba v prípade indikovania vyšetrenia lekárom. Testy prebiehajú odobratím vzorky krvi a následne sú vzorky zaslané do laboratória na vyšetrenie. Výsledky testu sú spravidla dostupné do 2-3 pracovných dní.

Cena testu sa pohybyju od 30 eur. Test na protilátky je plne hradený z verejného zdravotného poistenia iba v prípade indikovania vyšetrenia lekárom.


Ako prepláca test na COVID-19 Dôvera zdravotná poisťovňa

Poistenci majú od júna do 30. októbra možnosť počas preventívnej prehliadky zistiť, či majú v krvi protilátky, ktoré ich môžu ochrániť voči ochoreniu Covid-19. V prípade, že nemajú nárok na preventívnu prehliadku, môžu si takýto test na protilátky zakúpiť so zľavou. Poisťovňa poskytuje 25 % zľavu na test na protilátky IgA a IgG.
 

Ako prepláca test na COVID-19 Union zdravotná poisťovňa 

Union poskytuje všetkým svojím poistencom zľavu na PCR test a test na prítomnosť protilátok vo výške 12 % až 31 %. Poisťovňa spustila jednoduchý online indikatívny test. Na stránke www.koronatester.sk si môže ktokoľvek bezplatne otestovať, či má podozrenie na ochorenie COVID – 19. 

Ako prepláca test na COVID-19 Všeobecná zdravotná poisťovňa

Nárok na úhradu PCR vyšetrenia z verejného zdravotného poistenia 2-krát mesačne majú tí poistenci, ktorí spĺňajú podmienky. Vyšetrenie výlučne na vlastnú žiadosť poistenca nie je hradené z verejného zdravotného poistenia a poistenec si ho musí uhradiť sám.  

Viac o benefitoch jednotlivých zdravotných poisťovní sa dovzviete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách