Zverejnené: 11.10.2019

Na čo si dať pozor pri výbere účtu?


Article image

Pri výbere bežného účtu si určite treba zvážiť najmä výber banky a teda to, či si skutočne môžete účet navoliť podľa vlastných potrieb, alebo sú Vám služby k účtu dané a musíte za nich platiť bez ohľadu na ich využitie.

Niekoľko rád, na čo si dať pozor pri výbere bežného účtu

 

Tu je pár služieb bežného účtu, ktoré vstupujú do tvorby jeho ceny a teda Vám určujú výšku Vášho mesačného poplatku za tento účet:

  • debetná platobná karta – tu si treba dať pozor najmä pri výbere typu tejto karty, pretože ak napr. často cestujete do zahraničia, tak istotne budete potrebovať platobnú kartu embosovanú, tzn. má vystúpený reliéf s číslom karty a Vašim menom, nie je hladká ako neembosovaná karta,
  • výber počtu transakcií očakávaných každý mesiac – asi štandardom v každej banke už je, všetky prichádzajúce platby na účet sú zdarma. Inak je to už však v prípade odchádzajúcich platieb – trvalé príkazy, inkasá, jednorázové prevody na pobočke či cez internetbanking, výberu z bankomatu či platby u obchodníka. Reálne je ťažké odhadnúť, alebo si skontrolovať, koľko takýchto platieb mesačne robí, samozrejme s výnimkou trvalých príkazov. Vzhľadom na to odporúčam zahrnúť si do účtu všetky transakcie v neobmedzenom množstve tak, aby žiadna transakcia nenavyšovala mesačnú platbu účtu.
  • pozor na výbery z bankomatu cudzej banky. Ak si toto neustriehnete a kdekoľvek ste tak vyberáte z bankomatu bez ohľadu na to, či je to bankomat Vašej banky alebo nie, tak takýto špás Vás môže nemilo prekvapiť vo výške zúčtovaných poplatkoch z Vášho účtu po ukončení daného mesiaca.
  • možnosť výberu viacerých druhov poistení – napr. PNka – je super mať vrámci účtu nejaké to poistenie, za ktoré neplatíte. Alebo vlastne platíte, pretože výber tohto komponentu Vám navyšuje mesačnú platbu za účet. Pri zriaďovaní akéhokoľvek poistenia vždy upozornite pracovníka, že máte nejaké ochorenie alebo iný zdravotný problém, pretože ak by došlo k poistnej udalosti a poisťovňa dodatočne tento problém zistí, tak ste dané poistenie mali zbytočne a zbytočne ste platili vyšší poplatok za účet.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách