Zverejnené: 21.05.2020

Nepodceňujte cestovné poistenie, je potrebné!


Article image
Cestovné poistenie zahŕňa poistenie liečebných nákladov v zahraničí, všetky nevyhnutné náklady za ošetrenie, vrátane liekov, hospitalizácie, prevozu do nemocnice a tiež prípadného prevozu na Slovensko, ako aj prevoz telesných pozostatkov. S európskym zdravotným preukazom sa poskytuje ošetrenie len u lekára vo verejnej respektíve štátnej sieti, ktorá nie je vždy v mieste pobytu v zahraničí dostupná.

V rámci cestovného poistenia môže byť v ponuke poisťovne aj poistenie poplatkov za stornovanie. Cestovné poistenie poisťovne ponúkajú pre jednotlivcov, rodiny, firmy a  aj pre klientov nad 70 rokov.

Nevypláca sa podceniť výber cestovného poistenia. Dnes za pár minút vybavíte cestovné poistenie aj online. Takto sa poistíte aj tesne pred odchodom a vyberiete si pripoistenia ako napríklad meškanie batožiny, nepojazdné vozidlo či meškanie odletu podľa vlastného výberu.

Čo pokrýva európsky preukaz zdravotného poistenia

Európskym preukazom zdravotného poistenia sa môžete preukázať u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú napojení na verejný systém zdravotného poistenia v krajinách Európskej Únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska. Poistenci, ktorí sa ním preukážu, majú rovnaké práva na zdravotnú starostlivosť ako poistenci danej krajiny.

Výhody komerčného cestovného poistenia

  • pokrytie nákladov na spoluúčasť
  • pokrytie nevyhnutných nákladov na prepravu do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia a späť do vlasti
  • pokrytie nevyhnutných nákladov za hospitalizáciu, lekárske ošetrenie a lieky
  • pokrytie nákladov na starostlivosť v súkromných zariadeniach
  • možnosť dojednať územnú platnosť podľa potreby
  • rizikové športy a činnosti je možné si pripoistiť, rovnako aj ďalšie riziká ako poistenie batožiny, zodpovednosti za škodu, úrazové poistenie
  • možnosť neobmedzene využívať asistenčnú službu
Každá poisťovňa má svoju asistenčnú službu. Je to obchodný partner poisťovne, ktorý má pôsobnosť po celom svete. Ak sa klientovi v zahraničí niečo stane, alebo potrebujete poradiť, asistenčná služba je k dispozícií celých 24 hodín. So zamestnancami asistenčnej služby sa dohovoríte po slovensky. Kontakt na asistenčnú službu pre cestovné poistenie (uvedené na webe každej poisťovne) je potrebné mať uložené v telefóne.

Kedy sa viac oplatí krátkodobé cestovné poistenie

Krátkodobé cestovné poistenie je vhodné pre tých, ktorí do zahraničia necestujú pravidelne. Toto cestovné poistenie sa oplatí využiť na letnú dovolenku alebo na pár dňový výlet. Jeho výhodou je, že si podľa  konkrétnej cesty určíte, čo a v akom rozsahu chcete mať poistené. Vyberiete si nielen účel vašej cesty, rozsah pripoistení, ale aj poistné územie. S týmto cestovným poistením si môžete oddýchnuť na letnej dovolenke pri mori v Chorvátsku alebo aj podniknúť adrenalínové zážitky na ceste po Amerike.

Kedy sa viac oplatí dlhodobého cestovné poistenie

Dlhodobé cestovné poistenie je určené pre ľudí, ktorí cestujú do zahraničia častejšie. Letná a zimná dovolenka, zopár dní na výletoch, pracovná cesta alebo nákupy v zahraničí, v takýchto prípadoch je finančne výhodnejšie zvoliť dlhodobé cestovné poistenie, či už v rámci platobnej karty alebo poistenie, ktoré je ponúkané samostatne. Pri výbere vhodného cestovného poistenia okrem ceny zohľadnite aj rozsah pripoistení, výšku krytia alebo dostupnosť asistenčnej služby. Aj tu si môžete vybrať platnosť na celom svete alebo len v rámci Európy. Prípadne sa informujte vo vašej banke, čo všetko zahŕňa cestovné poistenie k vašej platobnej karte.
 
Ak si neviete vybrať vhodné Cestovné poistenie, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Cestovné poistenie si môžete porovnať aj cez internet.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách