Zverejnené: 30.09.2019

Od 1. októbra budeme platnosť PZP preukazovať zelenou kartou


Article image

Podľa novely zákona č. 80/1997 Z.z. o Exportno-importnej banke SR od 1.októbra 2019 sa bude platnosť PZP preukazovať už iba zelenou kartou, ktorá má medzinárodný formát. Farba, forma a štruktúra zelenej karty je štandardizovaná v každej krajine patriacej do Systému zelenej karty a je medzinárodne platným dokumentom. Po novom sa biela karta úplne zruší a poisťovne budú vydávať iba zelenú kartu.

Podľa nových pravidiel budú mať vodiči povinnosť nosiť pri sebe už iba zelenú kartu, ktorou budú preukazovať platnosť PZP ak ich zastaví policajná hliadka. Preukazovať sa ňou budú vodiči aj pri prihlasovaní vozidla na dopravnom inšpektoráte. Pri zániku Povinného zmluvného poistenia bude majiteľ povinný vrátiť už iba zelenú kartu.

Dôvod zrušenia bielej karty

Dôvodom zrušenia bielej karty bola  skutočnosť, že platnosť tohto dokladu bola iba na území Slovenskej republiky. Poisťovňa musela aj tak vydať ešte zelenú kartu s medzinárodnou platnosťou. Takže každý obdržal dva doklady potvrdzujúce platnosť toho istého poistenia. 

Vodičom sa odporúča, aby si skontrolovali, či majú pri sebe zelenú kartu. Ak niekto stále nemá originál zelenej karty, mal by sa obrátiť na svoju poisťovňu, kde PZP uzatváral.

 

Porovnanie poistenia TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách