Zverejnené: 17.02.2022

Okamžitá platba od 1. februára 2022 – peniaze na účte do pár sekúnd


Article image  
Od prvého februára môžu ľudia využívať okamžité platby. Je to rýchly prevod finančných prostriedkov medzi účtami vedenými v rôznych bankách. Finančné prostriedky sú pripísané na účet príjemcu do niekoľkých sekúnd od ich odpísania z účtu platiteľa a to kedykoľvek, aj počas víkendov a sviatkov.

SEPA prevody už nebudú trvať 2 až 3 dni. Ku schéme sa pripojili tri slovenské banky Slovenská sporiteľňa, Tatra Banka spolu s Raiffeisen bankou a VÚB banka. K okamžitým platbám sa onedlho pripoja aj ostatné banky, ako napríklad ČSOB a 365.banka.
 
Slovenská sporiteľňa ponechá okamžité platby bez poplatku. Klienti Tatra banky spolu s Raiffeisen bankou si za okamžité platby priplácať nebudú. Okamžité platby sú spoplatnené rovnako ako klasické SEPA platby. Vo VÚB banke budú okamžité platby súčasťou balíčka k účtu. Všetky spomínané banky umožnia vykonávať okamžité platby cez internet banking a mobil banking.
 
Okamžité platby môžu využívať všetci klienti - fyzické osoby, podnikatelia, veľkí firemní klienti aj  verejné inštitúcie. Je ich možné posielať len v mene euro. Zrýchli sa platba na internete prevodom na účet, ktorú niektorí obchodníci stále využívajú. Zákazník tak zaplatí za tovar rýchlejšie a samozrejme ho aj skôr obdrží.
 
Maximálna výška transakčného limitu definovaná v Národnom pláne zavedenia okamžitých platieb na Slovensku je 100 tisíc eur. Okamžitú SEPA platbu je možné zrealizovať iba v prípade, ak obe banky t. j. banka odosielateľa aj banka príjemcu sú zapojené v schéme SEPA okamžitých platieb. 
 

Výhody okamžitých platieb: 

  • dostupnosť služby 24 hodín denne, 365 dní v roku, bez ohľadu na to, či na víkend alebo sviatky,
  • rýchla úhrada faktúr,
  • posielanie a prijímanie peňazí medzi bankami, ktoré okamžité platby podporujú v 35 krajinách. 
 
Okamžité platby predstavujú obrovský posun vpred v rámci digitalizácie bezhotovostného prevodu. Ale nie je to nič, čo vám dokáže ušetriť peniaze. Okamžité platby sú konkurenčnou výhodou, ktorá vytvára tlak na nezapojené banky.
 
TIPY OD NÁS: Skôr ako budete chcieť zaslať peniaze do zahraničia prostredníctvom okamžitej platby, overte si, či banka do ktorej chcete peniaze poslať je v schéme zrýchlených platieb.
 
Nahraďte okamžitou platbou tzv. urgentnú platbu, ktorá môže v cenníku vašej banky stáť desiatky eur.
 
Nainštalujte si novú verziu aplikácie v mobile, môže sa totiž stať, že váš mobil tak sám neurobí.
 
Potvrdiť si okamžitú platbu sa oplatí aj cez mail/telefonát. Zo začiatku môžu byť totiž technické problémy a keďže sa jedná o negarantovanú službu, môže sa stať, že vaša platba sa nebude chovať ako instantná, ale klasická a bude trvať 24 hodín.
 

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách