Zverejnené: 17.07.2019

Pasívny príjem: Čo všetko predstavuje a ako si ho vybudovať?


Article image

Pasívny príjem je druh príjmu, ktorý prichádza aj vtedy, keď práve nepracujete. Nie je ani priamo úmerný odpracovaným hodinám. Jeho najčastejším zdrojom je prenájom nehnuteľností, investovanie, písanie blogu alebo príjem z vlastnej firmy. V praxi to vyzerá tak, že ak ho chcete získať, musíte veľa pracovať. Prvé výsledky sa totiž dostavia neskôr.

Vytvorenie pasívneho príjmu si na začiatku vyžaduje určité úsilie. Keď však urobíte túto prácu na maximum, pasívny príjem sa vám bude generovať mesiace, alebo aj roky bez toho, aby ste tomu museli venovať ďalší čas. Na to, aby ste získali veľký pasívny príjem, potrebujete buď kapitál, dobrú myšlienku, alebo nápad.

Ako si ho čo najefektívnejšie vybudovať?

Prenájom nehnuteľnosti

Prenájom nehnuteľnosti je jedným z najčastejších spôsobov vybudovania pasívneho príjmu. Ak už máte napríklad vlastný byt, môžete ho prenajať. Cez inzerát si niekoho nájdete, podpíšete zmluvu a pasívny príjem je na svete. Má to však aj negatívne stránky. S prenájmom nehnuteľnosti pribúdajú, samozrejme, aj starosti s nájomníkmi alebo nejakými opravami. Netreba zabúdať ani na daňový úrad.

Príjem z investície

Keď máte dôchodkové sporenie, máte aj pasívny príjem. Hoci to tak možno nevyzerá, pretože ho ešte chvíľku nevyužijete. Peniaze, ktoré investujete do vášho dôchodku, vám však vyrábajú zisk do budúcna. Doplnkové dôchodkové sporenie znamená, že si počas produktívneho veku priebežne odkladáte časť z výplaty. Za tie roky sa vaše vklady zhodnocujú a pripisujú sa k nim úroky. Pasívny príjem je výsledkom rozumného investovania peňazí. Pravidlom investovania je, že investujte iba peniaze, ktorých strata nezabolí.

Platby platobnou kartou

Každý z nás využíva na zaplatenie nákupov kreditnú či debetnú kartu. Treba si vybrať takú, pri ktorej sa vám budú za nákupy vracať peniaze. Takúto možnosť šetrenia ponúkajú mnohé banky. Je to spôsob, ako získať niekoľko desiatok eur ročne.  Aby bol zisk čo najväčší, vybrať si treba kartu s čo najväčším percentom odmeny za platby kartou.

Písanie blogu

Ďalším zo spôsobov, ako začať robiť pasívne príjmy, je začať písať blog. Nie je to však najjednoduchší spôsob, ako začať zarábať. Najťažšia vec s blogom je nájsť slušný „niche”. Ak chcete byť naozaj úspešný, musíte písať o témach, do ktorých sa vyznáte a zároveň nimi nie je presýtený trh.

Peer-to-peer (človek-človeku) pôžičky

Peer-to-peer pôžička je oblasť, do ktorej sa zapája čoraz viac ľudí. Je to relatívne jednoduchý pasívny tok príjmov. Ročný výnos sa pohybuje približne od 4,4 % do 25 %. Na slovenskom trhu môžeme nájsť hneď niekoľko portálov, ktoré sa zaoberajú P2P pôžičkami. Ich množstvo je však stále minimálne oproti ostatným krajinám, kde je tento trend
omnoho rozšírenejší.

Na čo si treba dať pozor?

Pasívny príjem nie je pre každého. Je ľahké povedať, nechaj peniaze pracovať za seba.Ak peniaze investujete nevhodne, pravdepodobne o ne prídete. Ak peniaze necháte investovať za seba napríklad bankou, väčšinu zisku si nechá ten šikovnejší. Ale vy to nebudete. Pasívny príjem je teda problém. Hoci po ňom túžime, nie je ľahké nájsť spôsob, ako na to. Je to však logické. Keby sa dal totiž dosiahnuť ľahko, mali by ho všetci. Treba preto začať v oblasti, kde ste najviac doma a venovať sa tomu, čo vás najviac baví. Najťažšie je rozbehnúť prvý príjem. Potom je to už len o úspešnom pokračovaní. V prípade, že rozmýšľate nad zmenou banky a zároveň myslíte na budúcnosť, ponúkame vám prehľadné porovnanie poplatkov kreditných kariet. Aj vďaka nim si totiž viete vybudovať efektívny pasívny príjem.

 

Porovnať všetkych kreditných kariet nájdete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách