Zverejnené: 30.01.2024

Platba kartou online: Kedy je naozaj bezpečná?


Article image
Rok čo rok rastie počet ľudí, ktorí nakupujú a vybavujú nákupy cez internet. Vianoce sa blížia a chuť nakupovať okrem radosti z obdarovania ešte umocňujú aj výpredaje. Pri nakupovaní cez internet by ste nemali zabúdať na výber bezpečného a spoľahlivého obchodu a, samozrejme, aj spôsobu platby. Pri platbách kartou cez internet je potrebné si pred platbou skontrolovať, či ste na stránke, na ktorej chcete byť a či sa adresa začína https, nielen http.

Platobnou kartou sa dá na internete nakúpiť veľmi rýchlo, jednoducho, bez poplatkov a často aj oveľa lacnejšie. Prostredníctvom mnohých zariadení sa dá platiť všetkými platobnými kartami, ktoré majú na zadnej strane na magnetickom páse tzv. CVV alebo CVC kód.
Pri platbe kartou na internete sa zadávajú údaje, ktoré sú priamo napísané na karte:
  • 16-miestne číslo karty z prednej strany karty,
  • platnosť karty – dátum vo formáte MMRR,
  • validačný kód – 3-miestny číselný kód CVC/CVV zo zadnej strany karty, z pravej časti magnetického pasu .
Je dobré si nastaviť aj SMS notifikácie, ktoré nás budú okamžite informovať o každej platbe kartou cez SMS. Zároveň je bezpečné mať nastavené rozumné limity na karte. My to robíme tak, že si pred každou väčšou platbou limity nastavujeme podľa potreby.

Ako  platiť kartou cez internet bez rizika

Dodržiavajte tieto pravidlá pri platbe kartou online:
  • pred zadávaním údajov na internete si vždy overte adresný riadok,
  • nikdy nevypĺňajte formuláre, ktoré nie sú spustené cez https,
  • pokiaľ to je možné, nastavte si v internetovom bankovníctve, alebo si vyžiadajte priamo v banke zabezpečenie platieb kartou technológiu 3D Secure,
  • ak máte možnosť, využívajte SMS servis alebo Email servis, ktorým banky informujú o uskutočnených platbách kartou,
  • nastavte si denný alebo týždenný limit pre platby platobnou kartou na internete,
  • platobnú kartu si môžete pred nákupom na internete odblokovať a po nákupe zablokovať pre platby na internete.

Dôveryhodnosť predajcu je dôležitá

Dôveryhodnosť e-shopu si viete overiť tak, že si pozriete obchodné podmienky a podmienky vrátenia tovaru. Právo vrátiť tovar zakúpený online máte do 14 dní bez udania akéhokoľvek dôvodu. Podmienky na vrátenie tovaru musia byť zverejnené na stránke. Ak je napríklad vrátenie tovaru komplikované alebo ho predajca ani neponúka, pravdepodobne pôjde o podvodnú stránku. Phishingové stránky často vyzerajú ako známe e-shopy, naletieť teda môže každý nepozorný nákupca.

Plaťte kreditnou kartou

Platiť cez internet bezpečne znamená používať namiesto debetnej karty kreditnú. Ak by vám chcel niekto ukradnúť údaje, prípadne sa mu to už podarilo a spravil transakciu vo vašom mene, vďaka kreditnej karte to nebude až taký problém. Kreditky sú totiž často opatrené zárukou v prípade podvodu. Banka vám pomôže s reklamáciou nákupov na internete, ak by vašu kartu niekto zneužil. Navyše ide o peniaze banky a nie vaše ????.

Platby cez platobnú bránu alebo internet banking

Najbezpečnejšie je ale platiť cez zabezpečenú platobnú bránu alebo priamo cez internetbanking vašej banky. Máte tak istotu, že sa k vašim údajom nikto nedostane. Ak platíte kartou cez internet alebo cez platobnú bránu, o bezpečnosť sa postará bezpečnostný systém 3D Secure, vďaka ktorému sa overí skutočný majiteľ karty. Pri spoľahlivých e-shopoch budete presmerovaní na overovaciu stránku, ktorá sa po potvrdení v aplikácii banky vráti späť na stránku e-shopu s oznámením o zaplatení objednávky. Prípadne systém funguje tak, že vám po zadaní údajov z vašej karty príde na telefón SMS s kódom, alebo na token. Ten musíte zadať na určené miesto, aby sa platba zrealizovala.

Cez verejnú WiFi nikdy nerealizujte platby

Nakupovať online by ste mali len cez bezpečnú WiFi sieť s heslom. Ak nemáte prístup k bezpečnej sieti, využite radšej mobilné dáta alebo zaplaťte objednaný tovar dobierkou. Platiť kartou cez verejný internet by sa vám nemuselo vyplatiť. Vaše údaje sa totiž môžu ľahko dostať k nesprávnym osobám.

Ako postupovať v prípade zneužitia vašej platobnej karty

Ak sa cez falošný e-shop podvodníci predsa len dostanú k vašim údajom o platobnej karte a zmiznú vám z účtu peniaze, okamžite kontaktuje banku. Tá vás väčšinou pozve na pobočku, kde s vami spíšu reklamáciu, na základe ktorej banka postupuje. V dnešnej dobe je super vec poistenie karty. Poistenie kryje riziká strát a krádeží vo fyzickom svete, ale aj vo svete digitálnom. Pri online nákupoch ho využijete v situáciách, keď vám príde poškodený alebo nesprávny tovar, prípadne tovar nepríde vôbec. V prípade, že neuspejete v reklamačnom konaní, poisťovňa vám vyplatí plnenie podľa zmluvných podmienok. Poistenie tiež pomôže pri zneužití elektronických platieb.

Chráňte svoju kartu a nezdieľajte údaje o karte a PIN kód s inou osobou. Ani banka tieto informácie žiadnym spôsobom a nikdy nepožaduje. Na akékoľvek takéto výzvy nereagujte. Ak sa vám karta stratí, je pri bezkontaktných platbách zabezpečená ochrana limitom. Nejaké platby sa zrejme zlodejovi podarí zrealizovať. Ale keby ste mali SMS notifikácie, viete to prví.

K bezkontaktným platbám patrí napríklad aj požiadavka kontaktnej transakcie a zadania PIN kódu, ak karta zaznamená niekoľko bezprostredne za sebou nasledujúcich transakcií pod 20 eur. Nie je teda možné prísť bezkontaktne o veľkú sumu peňazí. Avšak okamžite po nevedomom pohybe na účte alebo strate karty je vhodné kartu okamžite zablokovať.

TIP OD NÁS: Pred poskytnutím údajov z karty sa presvedčte, či sú údaje prenášané bezpečnou cestou a stránka je zabezpečená certifikátom (SSL protokol). Neposkytujte údaje z karty hocikomu cez internet alebo cez telefón. Na internete zvyčajne zadávate iba číslo karty, CVV kód a dátum exspirácie. Mali by ste ich vypisovať do špeciálnych kolónok a nikdy ich neposielať mailom.

Autor článku: Iveta Hudáková


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách