Zverejnené: 24.05.2019

Poistenie čelného skla: Oplatí sa pripoistiť pri havarijnom poistení?


Article image

Ak chcete mať istotu, že vám poistka ochráni čelné sklo na vašom vozidle, máte dve možnosti. Môžete si buď uzatvoriť samostatný produkt Poistenie čelného skla, alebo pripoistiť čelné sklo cez havarijnú poistku či PZP. Aké možnosti ponúka trh?

Prasknuté čelné sklo na aute nie je maličkosť. Okrem toho, že s ním neprejdete stanicou technickej kontroly, môžete dostať pokutu. Môže byť tiež rizikové na cestách a navyše je drahá aj jeho oprava.

V niektorých poistných produktoch havarijného poistenia je čelné sklo štandardne kryté v základnom balíku, v ktorom si poisťovňa uplatňuje pri vzniku škody aj dojednanú spoluúčasť. Najčastejšie stojí menej ako 200 eur. Hoci vás výmena čelného skla bude stáť zhruba 400 eur, musíte byť pripravení na to, že zaplatíte 200 eur z vlastného vrecka.

Každá nahlásená poistná udalosť zvyšuje cenu havarijného poistenia na ďalšie poistné obdobie. Ak nie je dohodnuté pripoistenie skiel, bude sa výmena skla hradiť z havarijného poistenia, čo má negatívny vplyv na cenu poistenia pre ďalší rok..

Čelné sklo je možné pripoistiť aj samostatne, čím sa dá zabezpečiť jeho krytie v produktoch, ktoré ho bežne nekryjú. Navyše, týmto poistením sa krytie čelného skla oddeľuje od primárneho havarijného poistenia. Má minimálnu alebo žiadnu spoluúčasť a poistná udalosť neovplyvňuje bonus.

Cenu poistného pri poistení čelného skla ovplyvňuje najmä to, o aký druh motorového vozidla ide. Či ide o osobné, dodávkové alebo nákladné vozidlo a aké čelné sklo je na aute –  obyčajné, so senzorom dažďa a svetla alebo atermické.

Kde sa dá samostatne poistiť čelné sklo?

Wüstenrot  poisťovňa

Poistné krytie:

  • náraz na akúkoľvek prekážku,

  • stret s iným účastníkom cestnej premávky,

  • pád akýchkoľvek predmetov, ktoré nie sú súčasťou vozidla (stromov, stožiarov, skál, zemín a pod.),

  • výbuch,

  • krupobitie, víchrica,

  • stret so zverou počas prevádzky vozidla.

Poistenie má platnosť pre celú Európu a klient si môže vybrať z troch variant poistnej ochrany. Poisťovňa poskytuje poistnú ochranu až do výšky 800 eur.

Hornet Assist

Ponúka možnosť poistiť nielen nepoškodené, ale aj poškodené autosklo. Oprava alebo výmena autoskla vás bude stáť od 19 eur na rok. Výhodou je, že služba mobilného autoservisu opraví alebo vymení čelné sklo u vás doma.

Hornet Assist Regular

Poistenie určené pre vodičov s nepoškodeným zasklením na vozidle, ktorí chcú byť chránení pre prípad vzniku poškodenia na autoskle. Za 19 eur ročne získate komplexnú ochranu pre autosklo, vďaka ktorej vám bude čelné sklo v prípade potreby opravené alebo vymenené.

Poistenie zabezpečí:

  • 2-zložkovú nanotechnologickú ochrannú vrstvu nanesenú na vaše čelné sklo,

  • bezplatnú opravu či výmenu autoskla,

  • bezplatný mobilný servis,

  • poistenie pre osobné, dodávkové i nákladné vozidlá nad 3,5 t.

Hornet Assist Help

Poistenie v hodnote od 39 eur za rok, poistí aj poškodené autosklo. Na základe zisteného stavu poškodenia vám bude následne čelné sklo buď opravené, alebo výhodne vymenené.

Poistenie zabezpečí:

  • 3-zložkovú nanotechnologickú ochrannú vrstvu na čelné sklo,

  • bezplatnú opravu pre čelné sklo,

  • 1× výmenu autoskla za zmluvné obdobie (zvýhodnené podmienky obsahuje poistná zmluva),

  • bezplatný mobilný servis,

  • poistenie pre osobné, dodávkové i nákladné vozidlá nad 3,5 t.

Samotné poistenie na autosklo jesa pohybuje v sume od 39 eur. Čelné sklo vymeníte už od 78 eur.

Rozhodnutie, či zvolíte samostatný produkt alebo sa jednoducho pripoistíte, je tak iba na vás. Nezabudnite, že konečnú cenu pritom ovplyvňuje najmä to, o aký druh vozidla ide. Myslite však na to, že prasknuté čelné sklo nie je žiadna banalita. Bezpečnosť je totiž na prvom mieste.

 

Porovnanie Povinného zmluvného poistenia TU.

Autr článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách