Zverejnené: 10.09.2020

Poradíme vám, ako získať najlacnejšie PZP


Article image
Klienti si vyberajú Povinné zmluvné poistenie najčastejšie podľa ceny. Poisťovne totiž určujú výšku poistného na základe špecifickej kombinácie viacerých kritérií. Ušetriť na poistnom sa dá aj prostredníctvom zliav a bonusov, ktoré poisťovne ponúkajú.

Poisťovne majú väčší záujem o držiteľov motorových vozidiel v strednom veku s dlhoročnými skúsenosťami v riadení motorového vozidla s bezškodovým priebehom. Mali by tiež pochádzať z malých miest a vlastniť motorové vozidlo s malým objemom valcov a nízkym výkonom.
 

Ako jednoducho získate najlacnejšie PZP?

Porovnajte si ceny PZP všetkých poisťovní.

Každá poisťovňa má interne nastavenú inú stratégiu. Jedna poisťovňa má nastavený cenník podľa objemu motora, druhá podľa výkonu, tretia podľa pohlavia a veku vodiča, prípadne iných parametrov. Nenechajte sa zlákať reklamou alebo odporúčaním od známeho.
Porovnajte si PZP na našej stránke a zistite, ktorá poisťovňa vám ponúkne najlepšie riešenie.

Online uzatvorenie PZP

Ak nechcete strácať čas a zbytočne chodiť do poisťovne, môžete využiť aj možnosť online uzatvorenia PZP. Po porovnaní výpočtov, ktoré vám zobrazí online porovnávač, si môžete vybrať to, ktoré vám vyhovuje najviac.
Zistite, na aké zľavy máte nárok

Mnoho klientov si môže pri dojednávaní PZP uplatniť nejaké zľavy. Ak ste invalidný alebo starobný dôchodca, máte malé deti alebo uzavreté iné poistenie, pýtajte sa na všetky zľavy, ktoré poisťovňa ponúka. Je veľká pravdepodobnosť, že na nejakú budete mať nárok.
 

Vyberte si ročné poistné – zaplatíte menej

Pri niektorých poisťovniach cenu poistného ovplyvňuje aj frekvencia platenia poistného. Platí, že čím je frekvencia nižšia, tým lacnejšie PZP dostanete. Najlacnejšie v tomto prípade vychádzajú platby za ročné poistné. Vtedy môžete ušetriť až 10 % z ceny poistného.
 

Bezškodový priebeh

Každá poisťovňa ponúka zvýhodnenie pre zodpovedných vodičov. Pri zľavách za bezškodový priebeh sa väčšinou zohľadňuje obdobie posledných 3 rokov. V prípade niektorých poisťovní platí úmera – čím je doba bez zavinenia nehody dlhšia, tým je poistenie lacnejšie.

Ak  sa rozhodnete zmeniť poisťovňu, nezabudnite si od predošlej vypýtať potvrdenie o bezškodovom priebehu. Potvrdenie vám môže znížiť výšku poistného pri PZP.
 

Vek držiteľa motorového vozidla, výkon motora a objem valcov

Poisťovne vyhodnocujú riziko taktiež na základe veku. Najvýhodnejšie ceny PZP majú staršie osoby. Najrizikovejšími vodičmi sú osoby do 28 rokov. Menej rizikoví vodiči majú od 29 do 55 rokov a najmenej rizikoví sú tí nad 56 rokov. Veľkú úlohu taktiež zohráva bydlisko.
 
Poisťovne zaujíma tiež výkon vozidla a objem valcov. Čím je výkon motora a objem valcov vyšší, tým je vyššia aj cena Povinného zmluvného poistenia. Pri silnom aute teda nemôžete rátať s veľkou úsporou. Naopak, čím máte slabšie vozidlo, tým bude vaša úspora na PZP vyššia.
 

Asistenčné služby pre PZP

Asistenčné služby môžu podľa aktuálnych ponúk poisťovní obsahovať odtiahnutie vozidla do najbližšie servisu, prípadne na akékoľvek miesto v rámci republiky, naštartovanie prostredníctvom káblov či preplatenie defektu.

Prémiovejšie asistenčné služby môžu obsahovať zabezpečenie náhradného vozidla, prípadne ubytovania počas obdobia, kým je vozidlo nepojazdné.

Poraďte sa s odborníkom

Ak si neviete vybrať vhodné PZP, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých poistných produktov. PZP si môžete porovnať aj cez internet.
 
Porovnanie poistenia TU.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách