Zverejnené: 14.08.2019

Predaj nehnuteľnosti cez realitnú kanceláriu


Article image

Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je v dnešnej dobe jednoduché. Podvodníkov pri predaji nehnuteľností je čoraz viac. Podľa štatistík je  stále viac prípadov, kedy ľudia bez skúseností v oblasti realít, kupovali alebo predávali nehnuteľnosť na vlastnú päsť a naleteli podvodníkom. Prišli nielen o peniaze, ale aj o byt alebo dom.  Ak  človek nemá s obchodom s nehnuteľnosťami žiadne skúsenosti, má dve možnosti.  Využiť služby právnika alebo služby realitnej kancelárie,  čím sa riziko zmenšuje.

Výhody spolupráce s realitnou kanceláriou

  • Realitné kancelárie majú v obchodovaní s nehnuteľnosťami prax a skúsenosti, majú  prehľad o realitnom trhu, preto vedia pomôcť pri predaji nehnuteľnosti, prípadne pri výbere nového bývania
  • Väčšina maklérov k vami stanovenej sume pripočítajú svoju províziu, čiže, ak sa nehnuteľnosť predá, dostanete presne to, čo ste požadovali.
  • Makléri sa starajú o svojich klientov, snažia sa nájsť čo najrýchlejšie a čo najlepšieho záujemcu o nehnuteľnosť.
  • Vybavujú obhliadky predávanej nehnuteľnosti.
  • Maklér za vás vybaví všetky možné právne a úradné dokumenty, ktoré treba na predaj nehnuteľností.

Nevýhody predaja nehnuteľnosti na vlastnú päsť

  • Všetko si  musíte zabezpečiť sami.
  • Musíte si nájsť a stiahnuť dokumenty, ktoré súvisia s predajom nehnuteľnosti, ak náhodou stiahnete zlý dokumenty môžu nastať problémy.
  • Ste v práci a zavolá vám  záujemca, neviete sa mu venovať, tak stratí svoj záujem a radšej si nájde niečo iné.

Aj medzi realitnými maklérmi sa môže nájsť neseriózny človek, ktorého cieľom je získať čo najvyššiu províziu. Medzi metódy niektorých menej serióznych kancelárií patrí aj to, že realitná kancelária uverejní inzerát o predaji vášho bytu bez toho, že by ste s kanceláriou uzavreli zmluvu o sprostredkovaní. Či sa rozhodnete pre spoluprácu s maklérom alebo sa do predaja pustíte sami, je samozrejme iba na vás. 

Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách