Zverejnené: 29.06.2023

Predčasná splátka hypotéky raz za mesiac bez poplatku. Je to reálne pre každého?


Article image
Po novom každý, kto bude mať úver na bývanie bude mať možnosť raz za mesiac zrealizovať predčasnú splátku úveru bez toho, aby banke musel platiť poplatok za mimoriadnu splátku alebo sankciu. Vyplýva to z novely zákona o úveroch na bývanie od skupiny poslancov OĽaNO a nezaradených poslancov.

Výška všetkých takýchto predčasných splátok v jednom kalendárnom roku nemôže presiahnuť 30 % istiny úveru. Úprava sa bude uplatňovať na predčasné splatenie úveru na bývanie alebo jeho časti po 1. 9. 2023. Táto úprava bola prijatá z dôvodu zvyšovania úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie.  Legislatívna úprava poskytne dlžníkom skôr splatiť úver na bývanie. Novela bude účinná od 1. 7. 2023.

V čase, kedy boli pri hypotékach nízke úrokové sadzby sa predčasné splatenie úverov neoplatilo a to preto, že úroky boli pod úrovňou inflácie. Teraz, keď sú úroky hypoték pohybujú okolo 4 %, to má väčší význam. Ale bude si to môcť dovoliť každý? Ak mladá rodina platí 150-tisícový úver s mesačnou splátkou 674 eur a mal by ešte vkladať mesačne mimoriadny vklad napríklad vo výške 300 eur, tak to asi málokto zvládne. Asi lepšie riešenie by bolo tvoriť si rezervu, napríklad do investičného sporenia a v budúcnu, ak by sa vyskytli nejaké nečakané finančné ťažkosti, použiť vytvorenú rezervu práve na splátku hypotéky.

Autor článku: Iveta Hudáková

TIPY OD NÁS: Ak si beriete hypotéku, máte záväzok na desiatky rokov. Ideálne je mať vlastné finančné prostriedky vo výške aspoň 20 % z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Kto uvažuje o hypotéke, mal by začať sporiť a to čím skôr. 
Ak uvažujete o mimoriadnych splátkach pri svojom úvere, využite našu Kalkulačku mimoriadnych splátok, ktorá vám vypočíta, či je pre vás vhodne skrátiť si dobu splácania alebo si znížiť pravidelnú mesačnú splátku úveru.

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách