Zverejnené: 29.06.2020

Pri kúpe bytu si urobte poistenie nehnuteľnosti online. Je to jednoduché


Article image
Mať dnes byt bez poistenia je riziko. Vyčíňanie počasia je každý rok horšie a spôsobuje čoraz väčšie škody. Väčšina ľudí považuje poistenie nehnuteľnosti za zbytočné plytvanie peňazí. Neuvedomujú si však, že možnosti, ako stratiť strechu nad hlavou je veľa. Poistenie nemusí byť drahé, ak si premyslíte, čo chcete poistiť a na akú sumu.  

Výška poistného závisí od výšky poistnej sumy, typu poistenej nehnuteľnosti a rozsahu poistného krytia. Na výšku poistného má vplyv aj to, či poisťujete novú alebo staršiu nehnuteľnosť ale aj poskytnuté zľavy danej poisťovne.

Ako si uzatvoriť online poistenie nehnuteľnosti

  • Zadajte do našej kalkulačky všetky potrebné údaje
  • Vyberte si najvýhodnejšiu ponuku poistenia
  • Doplňte svoje osobné údaje, všetko skontrolujte a uzatvorte poistenie
  • Zmluvu zaslanú elektronicky na váš e-mail si vytlačte a uschovajte
  • Poistné uhraďte prevodom, platobnou kartou alebo QR kódom. Poistenie bude platné
 
Poistenie bytu sa vzťahuje na byt v osobnom vlastníctve.

Poistenie bytu zahŕňa:
  • vnútorné časti bytu - vnútorné priečky, vnútorné schodištia, okná, dvere
  • vnútornú inštaláciu bytu - rozvody elektriny, plynu, vody, vykurovacie zariadenia ústredného kúrenia, kanalizačné odpady
  • pivnicu, komoru
  • spoločné časti bytového domu ako je schodište
 

Poistenie bytu sa totiž nevzťahuje na predmety v domácnosti.  Tie sú kryté zvlášť poistením domácnosti.

Pozor na podpoistenie

Krytie poistenia bytu by malo zodpovedať sume, ktorá pokryje najvyššiu možnú škodu, aká vám môže na byte vzniknúť. Odporúča sa poistiť si byt na novú hodnotu, teda na sumu, za ktorú sa dá kúpiť v aktuálnom čase rovnocenná nehnuteľnosť.

Pred uzatvorením poistenia bytu si dôkladne prečítajte zmluvu. Najdôležitejšie časti zmluvy sú tie, ktoré sa týkajú predmetu poistenia, poistného krytia a výluk z poistenia bytu.

Neplaťte zbytočne vysoké poistné za poistenie bytu, kvôli riziku, ktoré vám reálne nehrozí. Naopak, ak sa váš byt nachádza v štvrti s vysokou pravdepodobnosťou povodní, pouvažujte nad pripoistením rizika povodní.

Nie každá poisťovňa ponúka poistenie bytu s rovnakým poistným krytím. Niektoré poisťovne odmietajú kryť povodne, iné zasa riziko vandalizmu.
 

Poraďte sa s odborníkom

V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom poistenia nehnuteľnosti alebo samotného uzatvorenia poistenia, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám zodpovieme na prípadné otázky. 
 
Porovnanie poistenia nehnuteľnosti  TU.
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách