Zverejnené: 19.09.2023

Sledujte aktuálnu hodnotu bitcoinu: Koľko stojí 1 bitcoin?


Article image
Bitcoin je kryptomena, ktorá vznikla v roku 2009. Nepodlieha centrálnej banke a neexistuje žiadna inštitúcia, ktorá by mohla s hodnotou bitcoinu narábať. Bitcoin je najpopulárnejšou a najznámejšou kryptomenou, ktorá vyvoláva veľký záujem medzi investormi. Pre držiteľov kryptomien, ale aj investorov je dôležitá nezávislá pozícia týchto mien, ktorá umožňuje zaujímavé obchodovanie za účelom získavania profitu.
 

Čo ovplyvňuje jeho cenu na trhu a aká je jeho aktuálna hodnota

Tak ako každá iná mena aj bitcoin rastie alebo stúpa na základe dôvery ľudí. Jeho hodnota nie je ničím podložená a závisí čisto na ochote ľudí do virtuálnych mien vložiť svoje vlastné peniaze. Cena bitcoinu sa odvíja od ponuky a dopytu na trhu.  Aktuálna cena bitcoinu k 12.9.2023 je 24 412,60 eur.

Tak ako napríklad zmena hodnoty amerického dolára má vplyv na zmeny kurzov ostatných mien, tak aj cena bitcoinu spravidla ovplyvňuje ostatné meny. Bitcoin môžeme prirovnať k doláru medzi kryptomenami. Manipulovať s cenou bitcoinu na trhu môžu aj väčší investori, ktorí majú dostatok financií na nákup väčšieho objemu kryptomien.

K znižovaniu hodnoty bitcoinu môžu prispieť aj vládne zákazy. Samozrejme, tiež záleží, ako veľmi je dôležitý konkrétny trh, kde bola mena zakázaná. Ale ak sa kryptomena stane oficiálnou menou nejakého štátu, jej cena stúpa, ale tiež záleží, aký dôležitý štát menu uzná.

Názor verejnosti  ovplyvňujú aj média, čo môže ovplyvniť vývoj kurzov buď pozitívne alebo negatívne. Využiteľnosť kryptomeny je kľúčovým faktorom ovplyvňujúcim cenu. Kryptomeny sú primárne určené na platby a zároveň sú investičnou príležitosťou.


Hoci dochádza k nárastu investorov do bitcoinov, túto úlohu zohrávajú najmä spoločnosti, ktoré poháňajú rozvoj infraštruktúry. To sú najlepšie krypto burzy a spoločnosti, ktoré vytvárajú svoje vlastné produkty pomocou siete.

Aké sú predpoklady na vývoj ceny v najbližších mesiacoch/rokoch?

Podľa historických údajov vývoja ceny bitcoinu je dosť pravdepodobné, že jeho cena v nasledujúcich rokoch výrazne vzrastie a už v roku 2024 sa predpokladá jeho cena na 100-tisíc dolárov. Podľa slov analytika spoločnosti Freedom Finance Europe Maxima Manturova je niekoľko faktorov, ktoré by mohli k rastu ceny bitcoinu prispieť, ako napríklad jeho inštitucionálne prijatie, priaznivé regulačné prostredie alebo zvýšená informovanosť o kryptomenách.

Keď nastane halving*, odmena za úspešnú ťažbu bloku sa zníži na polovicu. To znamená, že sa zníži ponuka nových bitcoinov vstupujúcich na trh, čo môže viesť k následnému zvýšeniu ceny bitcoinov, podľa slov Maxima Manturova. Polenie podľa neho znižuje ponuku bitcoinov, čo by mohlo zvýšiť ich vzácnosť a hodnotu, zároveň po nich zvyšuje dopyt, pretože ich ťažiari ** na pokrytie svojich nákladov musia nakupovať viac.

Mnohí odborníci sa domnievajú, že do roku 2030 by prvá kryptomena mohla mať hodnotu viac ako 200 000 dolárov. Aj keď ceny Bitcoinov stúpnu na svoje predchádzajúce maximá, stále môžete získať 3-násobok svojej investície. História kryptomien ukazuje, že prvá kryptomena bitcoin sa vždy zotaví a prekoná svoju historicky vysokú hodnotu po veľkom poklese ceny počas medvedieho trhu.


* Každé štyri roky sa množstvo bitcoinov udelených ťažiarom znižuje na polovicu, čo je udalosť známa ako bitcoin halving.
** Ťažba je proces overovania transakcií, ktoré čakajú na pridanie do blockchainovej databázy (bezpečná sieť).

TIP OD NÁS: Kryptomeny nie sú priamo viazané na žiadnu konkrétnu krajinu alebo ekonomiku, ani na bankový sektor. A preto dokážu do určitej miery ochrániť investorov pred nežiaducimi výkyvmi trhu. Bitcoin má potenciál poskytovať vysoké výnosy, čo z neho robí atraktívnu investičnú príležitosť pre investorov.

Budúcnosť kryptomien je nejasná a veľmi otázna. Čo je však pozitívne, je vývoj hodnoty jednotlivých mien v prípade poklesov akciových titulov. Vzbudzuje to pocit, že z kryptomien sa časom môžu stať investičné nástroje budúcnosti.

Podrobný prehľad podielových fondov, dlhopisov, ale aj kryptomien nájdete na našej webovej stránke
Finančný Kompas.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách