Zverejnené: 19.05.2021

Sporenie pre deti v roku 2020: Kedy ho založiť a ktoré je najvýhodnejšie?


Article image Ak sa rodičia rozhodnú svojim deťom sporiť, je dobré vedieť, aké produkty sú na to vhodné a na čo si treba dávať pozor. Ak hovoríme o sporení, prvým krokom by malo byť stanovenie cieľov. Viete, na čo tieto peniaze použijete? Bude to vzdelanie, byt alebo rezerva na život po štúdiu?

V akom veku detí by sme mali sporenie uzavrieť?

Cieľ sporenia ukáže, aj vzhľadom na k veku detí, na ako dlho môžetem peniaze zaviazať a aké produkty sú na to najvhodnejšie. Pri deťoch platí, že čím skôr začnete sporiť na ich budúcnosť, tým lepšie ich pripravíte nielen do života, ale aj na štúdium. Práve štúdium je jeden z hlavných dôvodov, prečo dieťaťu začať sporiť čo najskôr, keďže ide o investíciu, na ktorú sa treba pripravovať dlhodobo.

Možnosti sporenia pre deti 

Na sporenie pre deti je možné využiť veľké množstvo produktov, ako sporiace programy a účty pre deti, detské vkladné knižky, sporenie do podielových fondov a podobne. 

Sporiace účty, vkladné knižky

Jednou z foriem sporenia pre deti sú detské sporiace účty, ktorých výhodou je, že väčšinou za zriadenie a vedenie nič neplatíte. Navyše, peniaze podliehajú zvýhodnenému ročnému úroku, ktorý je v porovnaní s bežnými sporiacimi účtami o niečo vyšší. Banky často zavádzajú úročenie len na istú sumu – napríklad 1 000 eur, na zvyšné peniaze sa vzťahuje nulový úrok. 

Sporenie k detskému účtu  je bezplatné len za istých podmienok, napríklad pri pravidelných vkladoch. Takáto forma je vhodná najmä pre konzervatívnejších rodičov, ktorí chcú svojim deťom vytvoriť finančnú rezervu. Prvoradé pre nich nie je ani zhodnocovanie.

Vkladné knižky sú skôr konzervatívnym spôsobom sporenia. Majú bezplatné založenie, vedenie a tiež nízku úrokovú sadzbu. Nezabudnite na to, že úrok je podmienený aj pri vkladných knižkách  Rátať musíte aj s výpovednou lehotou a sankcionovanými predčasnými výbermi.

Stavebné sporenie pre deti

K sporiacim produktom patrí aj stavebné sporenie pre deti. To, čo robí stavebné sporenie atraktívnym, je vyšší úrok, štátna prémia a flexibilita vkladov. Naopak, čo vás od jeho založenia môže odradiť, je spoplatnené zriadenie a vedenie účtu a tiež nízka likvidita. Stavebné sporenie sa zakladá na šesť rokov. Výber bez sankcií je možný až po uplynutí tejto doby.

Životné poistenie so sporením

Pri životnom poistení upriamte pozornosť na prepočet sumy, ktorú po uplynutí poistnej doby dostane vaše dieťa. Môže totiž nastať situácia, že poistenec získa v porovnaní s vkladmi oveľa menšiu čiastku. Príčinou sú najmä skryté poplatky a nevýhodne nastavený produkt. Pri životnom poistení so sporením musíte rátať s nízkou likviditou, čo znamená, že sa k peniazom dostanete až po uplynutí poistnej doby. 

Investovanie

Programy pravidelného investovania do podielových fondov sú bezpečným spôsobom, ako zhodnotiť peniaze. Pri správne zvolenej investičnej stratégii na desaťročnom horizonte ide o zaujímavé zhodnotenie do budúcna.  Ak je účelom odkladania úspor zabezpečenie vášho dieťaťa, môžete sporiť aj v rizikovejších fondoch, pretože čas znižuje mieru rizika. Väčšina programov pravidelného investovania umožňuje sporenie už od 30 eur mesačne.

Ak s investovaním do podielových fondov nemáte žiadne skúsenosti, navštívte náš portál Finančný kompas, kde nájdete niekoľko jednoduchých spôsobov investovania, vhodných aj pre začínajúcich investorov. S výberom najvhodnejšieho riešenia vám pomôžu naši skúsení investiční špecialisti.
 

Prehľad sporiacich účtov, ktoré ponúkajú banky nájdete TU.

Autor článku: Iveta Hudáková



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách