Zverejnené: 13.04.2017

Spyware


Je to druh softvéru, ktorý sa snaží získať informácie z počítača, bez povolenia používateľa a bez jeho vedomia.  Nainštaluje sa a spustí sa bez akéhokoľvek upozornenia.  Spyware monitoruje správanie používateľa na Internete zbiera o ňom informácie, spomaľuje počítač alebo mení nastavenia počítača. Po infikovaní do počítača sa nemusia prejavovať symptómy, ale môže to ovplyvniť fungovanie počítača.

Spayware  sa najčastejšie inštaluje pomocou bezplatného softvéru (šetriče obrazovky, vyhľadávacie panely s nástrojmi alebo programy na zdieľanie súborov), cez webové stránky, prostredníctvom programov, ktoré sú nainštalované z diskov DVD, CD, externých pevných diskov, vymeniteľných médií a pod.

To, že máme spyware v počítači zistíme napríklad tým, že sa zmenila predvolená domovská stránka, v počítači používateľ zistí, že má nové panely s nástrojmi, automaticky sa zobrazujú otvárané okná aj keď používateľ nie je na internete, počítač funguje pomalšie a spúšťa sa sám.

Spyware môže byť v počítači aj vtedy , keď užívateľ nezbadá žiadne zmeny.  Pri spustení programu Windows Defender pri každom použití počítača môže pomôcť vyhľadať a odstrániť tento softvér.

Spyware odstránime z počítača, ak spustíme aktualizovaný program na ochranu pred spyware, ktorý monitoruje softvér snažiaci sa nainštalovať do počítača, ktorý aj kontroluje a odstraňuje už nainštalovaný nežiaduci softvér.


Ako môžeme zabrániť, aby sa počítač infikoval spyware

  • Pravidelene by sme mali aktualizovať počítač, je dobré si  zapnúť službu Windows Update a aktualizovať  pravidelne programy na ochranu pred spyware  a antivírusovým programom. Veľa antivírusových programov obsahuje ochranu proti spyware, ale  je potrebné ich udržiavať  aktuálne, aby spĺňali svoju funkciu.
  • Pri preberaní  bezplatného softvéru, ako napríklad šetriče obrazovky,  si pozorne prečítajte licenčnú zmluvu, či neobsahuje klauzulu, pri ktorej musíte odsúhlasiť reklamu a automatické otváranie okien od danej firmy, treba dávať pozor aj na to, čí softvér neodosiela informácie z počítača editirovi softvéru.
  • Na ochranu pred spyware používať aktualizovaný softvér. Program Windows Defender, ktorý je súčasťou tejto verzie systému Windows, zabraňuje inštalácii programov typu spyware a nežiaducich programov. Automaticky dokáže nájsť a odstrániť už nainštalovaný spyware.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách