Zverejnené: 03.12.2019

Tipy, ako získať výhodnejšiu hypotéku


Article image Sen o vlastnom bývaní je želaním mnohých mladých ľudí. Ten, kto má dostatok peňazí na kúpu svojho bývania, tak ten nemá takmer žiadny problém. Jediným malým háčikom môže byť len nájdenie vhodnej nehnuteľnosti, prípadne pozemku na stavbu domu.
Tí, čo nemajú žiadne úspory, prípadne dostatok finančných prostriedkov na kúpu bývania, tak tí ich potrebujú zarobiť alebo si požičať. Mnohí však nemajú čas na zarobenie veľkého množstva peňazí a pokiaľ by našetrili dostatok, tak by ubehlo niekoľko desiatok rokov.
Ľudia v takejto situácií, teda v takej, kedy potrebujú financie na vlastné bývanie, majú možnosť vziať si hypotekárny úver. Je však pravdou, že po nových reguláciách je vybavenie a schválenie hypotéky oveľa zložitejšie, ako v minulosti.
Dôvodom je, že 100%-ná hypotéka na byt či dom je už minulosťou. A preto problémom ani nie je samotné vybavenie hypotéky, ale získanie dostatočnej sumy peňazí na financovanie bývania.
V tomto článku sa pozrieme na konkrétne tipy, ako získať v dnešnej dobe čo najvýhodnejšiu hypotéku.
 

Hľadajte najlepšiu ponuku na hypotekárny úver

Na našom trhu je v ponuke veľké množstvo hypotekárnych úverov. Banky majú podmienky pre získanie hypotéky rôzne – niektoré výhodnejšie a iné menej výhodné. A tu platí jednoduché pravidlo – „kto hľadá, ten nájde“.
To znamená, že ak sa vyznáte v problematike úverov, v takom prípade ste vo výhode a pravdepodobne sa vám podarí získať veľmi dobrú ponuku na hypotéku. Ak je však pre vás problematika úverov tabu, prípadne nemáte čas sa jej venovať, v takom prípade odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, ktorá vám pomôže vybrať správnu hypotéku.
Existuje veľké množstvo hypotekárnych odborníkov a špecialistov na financie, ktorí vám vďaka sprostredkovaniu hypotekárnemu úveru vybavia jednu z najlepších ponúk.majú prehľad v aktuálnych úrokových sadzbách, o fixáciách, ale poznajú aj všetky poplatky, ktoré sa spájajú s vybavením hypotéky. Vďaka tomu, že ovládajú výšky poplatkov, tak vám môžu ušetriť aj niekoľko stoviek až tisíce eur na hypotéke.
Je dôležité však vybrať veľmi kvalitného odborníka, aby ste nenaleteli podvodníkom, prípadne tým, ktorí sa snažia sprostredkovať hypotekárny úver, pri ktorom majú možnosť získať najvyššiu províziu za sprostredkovanie klienta. Odporúčame riadiť sa najmä recenziami alebo sa popýtajte vo vašom okolí, či niekto nepozná kvalitného hypotekárneho špecialistu.

Požiadajte o daňový bonus

Požiadajte o to, na čo máte nárok. Ľudia, vo veku  od 18 rokov až do 35 rokov môžu žiadať o daňový bonus pre mladých. V ročnom zúčtovaní dane alebo v daňovom priznaní  je v tomto prípade možnosť znížiť výšku dane z príjmu o polovicu zaplatených úrokov – maximálne však do výšky 400 eur.
Podmienkou je, aby žiadateľ za minulý rok nezarobil viac ako 1,3-násobok priemernej hrubej mzdy. Aby ste si tento bonus uplatnili, budete musieť požiadať vašu banku o potvrdenie, v ktorom bude uvedené, koľko ste zaplatili úrokov.
Nie je to veľa peňazí, ale aspoň niečo. Smutné však je, že mnoho mladých ľudí o tejto možnosti ani len netuší a tak nevyužíva možnosť získania daňového bonusu pre mladých.
 

Pomôcť vám môže i sporenie

Človeka, ktorý má záujem o hypotéku na financovanie vlastného bývania, môže pri návšteve banky prekvapiť jedna z dôležitých podmienok. Je ňou mať vlastné finančné prostriedky a to minimálne 10 percent alebo 20 percent z ceny nehnuteľnosti, ktorú žiadateľ plánuje kúpiť. 
Keď si to tak prepočítate, tak len 10 percent napríklad z nehnuteľnosti, ktorej kúpna cena je 60 000 eur, tak je 12 000 eur. A takúto sumu nemá človek len tak niekde pod vankúšom alebo na účte. Pokiaľ má, tak nie je žiadny problém žiadať o hypotekárny úver a s veľkou pravdepodobnosťou vám ho i banka schváli (samozrejme je nutné splniť i niekoľko ďalších podmienok).
Ak však patríte medzi tých, ktorí nemajú 10 alebo 20 percent z ceny nehnuteľnosti, tak potom radíme začať sporiť. Je však pravdou, že sporenie nie je krátkodobé, ale je to „beh na dlhé trate“ a nie každý záujemca o hypotéku má naň čas. Ak sa však neponáhľate s kúpou vlastného bývania a nemáte počiatočnú sumu (10 alebo 20 percent z ceny nehnuteľnosti), v takom prípade čím skôr začnete sporiť, tým lepšie pre vás.
Dobrou správou je, že mnohé banky poskytujú v prípade sporenia i výhodnejšie podmienky pre získanie hypotekárneho úveru.
 

Komerčný článok od Andreja. 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách