Zverejnené: 15.10.2020

Union od poistencov nebude vyžadovať k špecialistom výmenné lístky


Article image

Od 13.10.2020, až do odvolania, nebude zdravotná poisťovňa Union požadovať výmenné lístky od všeobecného lekára pre účely vyšetrenia u ambulantného špecialistuKaždý, kto už má svojho špecialistu, ale ide k nemu po dlhšej dobe alebo na nové vyšetrenie, môže prísť priamo k nemu, prípadne si telefonicky dohodnúť termín. Výmenný lístok nepotrebuje.

Dôvodom tohto opatrenia je odľahčenie ambulancií prvého kontaktu, teda všeobecných lekárov, kde sa v tejto dobe môže zvýšiť počet pacientov s respiračnými ochoreniami.

Poisťovňa Union vysvetľuje, že výmenné lístky majú svoj význam a neodchádzajú do úplného zabudnutia. Keď sa situácia zase zlepší, opäť sa vrátia do praxe, nakoľko  všeobecný lekár vie najlepšie posúdiť, kedy treba konzultáciu u špecialistu a kedy nie a má aj prehľad o svojich pacientoch. 

Dočasne zrušenie výmenných lístkov je jedným z opatrení, ktorými chce Union uľahčiť poskytovateľom a poistencom zvládanie aktuálnej situácie. Tiež plánuje už v dohľadnej dobe posilnenie telemedicíny v sfére pôrodnej asistencie, domácej ošetrovateľskej starostlivosti a duševného zdravia.

 

Zdroj: Union zdravotná poisťovňa

Zdravotné poistenie si môžete porovnať aj cez internet.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách