Zverejnené: 23.05.2023

Vianoce – sviatky pokoja a kľudu, alebo aj nie!


Article image
Vianoce patria medzi najkrajšie sviatky roka, ktoré má každý z nás rád. Práve v tomto čase, keď si ľudia v domácnostiach zapaľujú sviečky na adventných vencoch, zdobia vianočné stromčeky a pripravujú sa na príchod nového roka. Práve táto nádhera veľakrát súvisí s príčinou požiarov. Mali by sme byť pozorní, pretože za krásnou a žiarivou idylkou je ukryté veľké nebezpečenstvo.

Poisťovne každoročne zaznamenávajú niekoľko stovák netradičných poistných udalosti, pri ktorých si každý z nás  uvedomí dôležitosť poistenia, či už domácnosti, životného poistenia alebo havarijného poistenia. Najrizikovejším z vianočných dní je sviatok sv. Štefana, v ktorý sa za posledné roky stalo v priemere 100 poistných udalostí. Najpokojnejším dňom Vianoc je Prvý sviatok vianočný, kedy sa stáva v priemere len 60 poistných udalostí.

Niekoľko rád, ako predísť vianočnému požiaru:

  • umiestnite stromček, v bezpečnej vzdialenosti od vykurovacích zariadení, krbu,
  • nezapaľujte na stromčeku sviečky ani prskavky,
  • používajte iba certifikované vianočné osvetlenie,
  • pri odchode z domu, vždy osvetlenie stromčeka vždy vypnite,
  • adventný veniec  majte položený v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov ako sú záclony, závesy, ozdoby a pod.,
  • sviečky na adventnom venci majte uložené na pevno, aby sa nemohli prevrátiť,
  • nenechajte horieť sviečky na adventnom venci, keď odchádzate z domu.
  • jednoducho nerobme z Vianoc jednu veľkú gýčovú ozdobu

Nehody počas vianočných nákupov

Adventný čas je obdobie nákupného zhonu, kedy sa každý ponáhľa a menej sa sústredí bežné úkony. Chodci vstupujú na cestu bez rozhliadnutia, nervózni vodiči v kolónach môžu prehliadnuť ľudí na prechode alebo tých, ktorí sa náhlia medzi vozidlami. Pričom čiastočne hrá v týchto prípadoch úlohu aj alkohol. Tak schválne, odkiaľ bude v roku 2023 hlásená dopravná nehoda? Celkový počet dopravných nehôd za rok 2020 bol 11 258 a za rok 2021 to bolo 11 377. S najnižším počtom dopravných nehôd bol Nitriansky kraj a naopak, s najvyšším počtom dopravných nehôd bol Prešovský kraj. Za rok 2022 je zatiaľ evidovaných 10 192 dopravných nehôd.

Vianočné úrazy nie sú výnimkou

Väčšina z nás absolvuje pred Vianocami upratovací maratón a aj vianočné zdobenie. Nemusíte byť nešikovní, aby ste si ublížili. Napríklad taká vetvička zo stromčeka dokáže zraniť oko aj najšikovnejšiemu majstrovi, stačí malá nepozornosť. Pri zdobení stromčeka vám môže do oka spadnúť malá trblietka, môžete sa  porezať o puknutú vianočnú guľu. Výnimkou nie sú ani pády z rebríkov pri zdobení rodinného domu alebo stromčeka v záhrade.

Svetelné reťaze pred zapojením do elektriny dobre skontrolujte a nikdy nedávajte na balkón alebo do záhrady také svietiace reťaze, ktoré sú určené do interiéru.

Ak však máte poistenú domácnosť, tak môžete kľudne spávať,  poistná ochrana z tohto poistenia sa vzťahuje aj na takéto prípady. Ak vám zhorí nejaký kus nábytku, sedacia súprava alebo elektrické spotrebiče, to sú všetko škody, ktoré vám uhradí poisťovňa z vášho poistenia domácnosti.

Pri príprave štedrovečernej večere sa môžete poraniť v kuchyni pri čistení rýb, môžete sa obariť vriacou kapustnicou, alebo pri manipulácii s horúcimi plechmi v rúre. Buďme opatrní!

Zloženie klasického vianočného stola pri dokázalo na počkanie zabezpečiť aspoň tri publikácie doktorovi Bukovskému. Každé sústo by sme mali prežúvať minimálne 20krát, pri vianočnom kaprovi sa to môže hodiť, dokážeme tak skôr odhaliť v našich ústach kosť. Tá vie narobiť poriadnu neplechu, ak by ste náhodou nevedeli ???? Nemali by sme sa prejedať, aby nás neprekvapil žlčník, bolesť žalúdka alebo nevoľnosť. Pozor aj na alkohol. Cez Vianoce sú časté výjazdy lekárov k ľuďom otráveným alkoholom, pričom medzi nimi nie sú výnimkou aj maloletí.

Okolo Vianoc a Nového roka sa vydávajú na cesty sviatoční vodiči, ktorí cestujú za rodinou a známymi. Nemajú skúsenosti, nereagujú tak rýchlo ako skúsení vodiči. V období sviatkov preto poisťovne evidujú viac stretov vozidiel a parkovacích škôd. Aj jazda pod vplyvom alkoholu spôsobuje dopravné nehody denne, no a počas sviatkov zvlášť, keď si sadne za volant veselý vodič po niekoľkých punčoch. Sneh a najmä ľad výrazne zvyšujú riziko havárie pri vedení motorového vozidla. Pri poľadovici a snežení treba byť obzvlášť opatrný a dodržiavať pravidlá cestnej premávky ešte dôkladnejšie. 

Pozor na podvodníkov a falošné e-shopy

Viacerí z nás vianočné darčeky nakupujú online cez e-shopy. A práve v predvianočnom strese buďte opatrní a pozorní a nenaleťte podvodníkom. Vysoké zľavy či chýbajúce kontaktné údaje sú výstrahou, mali by sme spozornieť. Veľkým problémom bývajú tiež spory so zahraničnými e-shopmi, ktoré nepodliehajú kontrole SOI. 

Ak  sa presa len stanete obeťou podvodu alebo máte spor s e-shopom pre poškodený alebo nedodaný tovar, máte nárok na finančnú pomoc z poisťovne, pokiaľ máte k poisteniu domácnosti pripoistené aj kybernetické riziká. Poistné plnenie sa týka aj zahraničných e-shopov, pokiaľ bol tovar zaslaný z európskeho územia členského štátu EÚ, Švajčiarska a Nórska.
 
TIP OD NÁS: Mali by ste mať na aktuálnu cenu vašej nehnuteľnosti uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a poistenie zariadenia domácnosti súčasne. Najmä pri požiaroch totiž takmer vo všetkých prípadoch prichádza  k poškodeniu zariadenia domácnosti a zároveň aj stavby. Ak nie priamo ohňom, tak sálavým teplom z ohňa, zadymením sadzami alebo vodou, ktorou  sa požiar hasil. Nezabúdajte ani na poistenie zodpovednosti, keďže škody môžete spôsobiť aj susedom, a to najmä pri bytových domoch.

Aj vianočné a silvestrovské  úrazy sú často príčinou práceneschopnosti, ktorá môže nepriaznivo zamiešať karty v rodinnom rozpočte. Mali by ste sa chrániť pred následkami úrazov a to vhodnou voľbou poistenia úrazu a života.

Malá rada všetkým čo ešte kupujú darčeky, nakupujte online, môžete tak tovar vrátiť. Kamenné predajne tak urobiť nemusia.

 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách