Zverejnené: 07.03.2022

Visa a Mastercard dali stopku, končia na ruskom trhu


Article image

Čoraz viac firiem po celom svete na protest proti invázii Ukrajiny zastavuje svoje ruské operácieSpoločnosti Visa a Mastercard pre inváziu na Ukrajinu pozastavujú operácie v Rusku. Karty Visa vydané finančnými inštitúciami mimo Ruska už nebudú v Rusku fungovať a podobne aj americká platobná spoločnosť Mastercard uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované sieťou Mastercard a karta vydaná mimo Rusko nebude fungovať v ruských bankomatoch a u obchodníkov.

Najväčšia ruská banka Sberbank uviedla, že rozhodnutie spoločností Visa a Mastercard o obmedzení svojho pôsobenia v Rusku neovplyvní fungovanie kariet vydaných týmto finančným ústavom vo vnútri Ruska. Všetky karty zákazníkov Sberbanky budú fungovať, bude možné s nimi uskutočňovať operácie na území Ruska - vyberať hotovosť, prevádzať peniaze podľa čísla karty aj platiť ako v kamenných, tak v ruských internetových obchodoch.

Držitelia kariet Visa a Mastercard majú až do uplynutia ich platnosti prístup ku všetkým finančným prostriedkom na svojich
účtoch, ako aj ku všetkým bežným platobným transakciám – platenie za nákupy, prevod prostriedkov z karty na kartu, výber hotovosti a podobne.

Rázne rozhodnutie Mastercard aj Visa pozastaviť svoje ruské operácie bude mať vplyv predovšetkým na zahraničné platby, čo znamená, že miestni spotrebitelia už nebudú môcť používať svoje ruské karty v zahraničí alebo na medzinárodné platby online. Zahraničným zákazníkom bude zablokované aj vykonávanie platieb ruským spoločnostiam alebo výber hotovosti v rámci krajiny.

Očakáva sa, že tento krok urýchli prijatie vlastných kariet Mir ruskými bankami, ktoré sú akceptované v niekoľkých krajinách vrátane Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Turecka, Vietnamu a Arménska. Mir už zaznamenal prudký nárast dopytu po svojich kartách po sankciách uvalených na ruské banky zo strany USA, EÚ a Spojeného kráľovstva. 

PayPal  prestal prijímať nových zákazníkov v Rusku a jeho služby boli pozastavené. 

Ekonomické sankcie pravdepodobne podnietia Rusko investovať do alternatívnych schém, ako to bolo v súvislosti s blokovaním Ruska v Swift.

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách