Zverejnené: 14.03.2017

Vývoj hypoték za rok 2014


Article image

Ľudia šetrili na hypotéke

V roku 2014 nové hypotéky a úvery na nehnuteľnosti naďalej rástli rekordným tempom, v rámci Európy dokonca jedným z najvyšších. V medziročnom porovnaní stúpol ich objem za január až november o viac ako 21%, pričom vo februári a v marci bol nárast viac ako 40-percentný.

Veľký pokles úrokov

Dôvodov bolo viac, k najdôležitejším však patrí pokles úrokových sadzieb motivovaný dvojnásobným znížením sadzieb ECB ako aj poklesom výnosov štátnych dlhopisov. Zatiaľ čo ešte v januári minulého roku bola priemerná sadzba pri nových úveroch na nehnuteľnosti ešte 4,69%, podľa posledných zverejnených údajov z novembra sadzba klesla na 2,98%, čo znamená za necelé dva roky pokles o 1,7 %. A to stále hovoríme o priemernej sadzbe, akciové sadzby boli výrazne nižšie, aktuálne atakujú hranicu dvoch percent. Lacnejšie si Slováci ešte nepožičiavali. Na Slovensku bolo tempo poklesu úrokových sadzieb jedno z najvyšších v Eurozóne.

Aj napriek poklesu sadzieb banky na úrokoch zarábali viac. Čisté úrokové výnosy boli za jedenásť mesiacov medziročne vyššie o 4,8 %, čo v peňažnom vyjadrení znamená takmer 80 mil. EUR. Dôvodom boli výrazne nižšie náklady, za ktoré si peniaze požičiavali samotné banky.

Akcie po celý rok

Rok 2014 zaujal hneď od začiatku aj expresne rýchlym nástupom hypotekárnych akcií. Niektoré banky sa  dokonca neobmedzili len na jar a jeseň, kedy je záujem o hypotéky tradične najväčší, ale akcie im bežia prakticky nepretržite celoročne.

Spomenutý pokles sadzieb stimuloval záujem ľudí nielen o nové hypotéky, ale aj o refinancovanie. Stačí si len porovnať priemerné sadzby pred tromi rokmi, keď boli na hranici piatich percent s dnešnými. Pritom pokles o dva percentuálne body znamená napríklad pri päťdesiattisícovej hypotéke úsporu na mesačnej splátke aj 50 EUR, takže motivácia ľudí je silná a predpokladám, že refinancovanie bude aj naďalej rásť.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách