Zverejnené: 10.03.2021

Zdravotné poistenie - benefity, ktoré poskytujú poisťovne


Article image
Zdravotné poistenie je na Slovensku povinným poistením. Môže vzniknúť osobám s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, osobám bez trvalého pobytu na základe podania prihlášky poistenca. Poisťovne hradia v rámci svojej činnosti poistencom aj vyšetrenia, ktoré sú nad rámec zákona. Pripravili sme pre vás prehľad niektorých benefitov jednotlivých zdravotných poisťovní.



Benefity pri narodení dieťaťa.

Zdravotná poisťovňa Dôvera
Bábätku do 1. roka zdravotná poisťovňa daruje praktickú tašku na kočík v hodnote 50 eur plnú kozmetiky. BabyBox obsahuje balík detskej kozmetiky, ale aj praktické drobnosti pre mamičku a bábätko. V Babyboxe je  samotná taška, ktorá sa dá prichytiť na detský kočík.

Union zdravotná poisťovňa
Poisťovňa bezplatne zapožičia monitor dychu a pohybu novorodenca a mamičkám a ich bábätkám poskytne balík výhod v hodnote 100 eur.

Všeobecná zdravotná poisťovňa
Mamičky dostanú zdarma darčekový kufrík s užitočnými veci, ktoré sa zídu mamičke aj dieťatku. V kufríku je očkovací kalendár a praktický plagát o psychomotorickom vývoji dieťatka do jedného roka,  zubný preukaz dieťaťa s praktickými radami a návodmi, ako sa starať o ústnu dutinu svojho dieťatka a prihláška do VšZP.

Príspevok na zubné ošetrenie. 

Podmienkou pre získanie benefitu na zubára vo všetkých zdravotných poisťovniach je absolvovanie preventívnej prehliadky v minulom roku.

Zdravotná poisťovňa Dôvera
Poisťovňa prispeje poistencom do 30 eur na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu a to päťkrát v roku, teda spolu do 150 eur ročne na zuby. Okrem toho poisťovňa zvyšuje aj počet príspevkov v roku na päť, teda spolu až do 150 eur ročne na zuby.

Union zdravotná poisťovňa
Nárok na príspevok 100 € na zuby majú všetci naši poistenci – deti aj dospelí. V prípade detí je podmienkou to, aby bol zákonný zástupca poistencom Unionu alebo mal aspoň podanú prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne. O príspevok na ošetrenie u zubára alebo dentálnu hygienu je možné požiadať aj v mobilnej aplikácii.

VŠZP
V Peňaženke zdravia je možnosť čerpať bonus 4-krát ročne až do výšky 30 eur na doplatky u zmluvného stomatológa napríklad na plombovanie, dentálnu hygienu, anestézu či strojček na zuby.
Príspevok sa vzťahuje na:
  • Výkony záchovnej stomatológie a protetiky – príspevok na doplatky u zmluvného stomatológa
  • Dentálnu hygienu u zmluvného poskytovateľa – príspevok na doplatky u zmluvného stomatológa
  • Injekčnú anestéziu u zmluvného poskytovateľa
  • Ortodonciu – príspevok na doplatky za čeľustno-ortopedickú liečbu fixným alebo snímateľným aparátom čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou s doplatkom poistenca u detí do 18 rokov u zmluvného poskytovateľa až do výšky 450 eur

Vrátenie doplatkov za lieky

Zdravotná poisťovňa Dôvera
Doplatkov za lieky a dietetické potraviny možnosť získať do výšky 300 eur. Nárok na preplatenie doplatkov vzniká rodičom alebo zákonným zástupcom dieťaťa/detí (do 18. roku života) poistených v Dôvere. Nárok na vrátenie doplatkov za každého od 1. januára 2021 je do výšky 300 eur. Spolu pri štvorčlennej rodine do výšky 1 200 eur. 

Union zdravotná poisťovňa
Doplatky za lieky a dietetické potraviny vráti poisťovňa všetkým deťom od narodenia až do veku 17 rokov v neobmedzenej výške.

VŠZP
V Peňaženke zdravia je možnosť čerpať bonus do výšky 200 € na doplatky za lieky a dietetické potraviny, ktoré predpísal zmluvný lekár a sú čiastočne hradené na základe verejného zdravotného poistenia pre deti do dovŕšenia 18 rokov a ich rodičov.

Benefit vrátenia doplatku za lieky sa vo všetkých zdravotných  poisťovniach vzťahuje na lieky na predpis a na dietetické potraviny, ktoré predpíše lekár.

Viac benefitov nájdete na Finančnom kompase v porovnaní jednotlivých zdravotných poisťovní.

Ak si neviete vybrať, poraďte sa s odborníkom. Naši finanční poradcovia si s vami ochotne dohodnú osobné stretnutie, na ktorom spoločne nájdete ideálne riešenie. Tiež vás informujú o všetkých plusoch a mínusoch jednotlivých poisťovní. 
Zdravotné poistenie si môžete porovnať aj cez internet.

Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách