Zverejnené: 22.04.2020

Zvýšil sa limit pre bezkontaktné platby na 50 eur


Article image
Od dnešného dňa 22.apríla 2020 nadobúda platnosť vyššieho limitu pre bezkontaktné platby, spolu s kumulatívnym limitom. Nie je to iba na obdobie pandémie, ale natrvalo. Bezkontaktné platby momentálne predstavujú najhygienickejší spôsob platenia. Zvýšenie limitu požadovali najmä obchody, aby tak znížili riziko nákazy pri platení.

Doteraz sa dalo bez zadania PIN kódu zaplatiť len sumu do 20 eur a maximálny denný limit takýchto platieb bol obmedzený na 100 eur. Následne klient musel zadať PIN kód bez ohľadu na výšku platby.

Odporúčanie bánk

Banky odporúčajú pri platení využívať mobil alebo hodinky, pretože pri použití týchto zariadení nemusí klient zadávať PIN kód do terminálu ani pri sume prekračujúcej 50 eur. Klient platbu potvrdí pomocou odtlačku prsta alebo skenovaním tváre.

Riziko sa so zvýšením limitu bezkontaktných platieb a kumulatívneho denného limitu zvýši. V prípade ukradnutia karty môže dôjsť k zneužitiu až 150 eur z účtu majiteľa. Ak by došlo k odcudzeniu platobnej  karty a klient nahlási ukradnutú kartu čo najskôr, budú všetky platby, ktoré by chcel zlodej uskutočniť, zamietnuté.

Porovnať všetky účty a ich poplatky môžete TU.
 
Autor článku: Iveta Hudáková
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách