Zverejnené: 08.03.2018

2018: Návrh nových opatrení NBS pre hypotéky


Article image

Ak si bude chcieť niekto zobrať hypotéku alebo spotrebný úver, bude to pre neho zložitejšie. Národná banka Slovenska pripravuje nové, prísnejšie opatrenia pri vyhodnocovaní žiadosti o úvery.

Zadlženosť slovenských domácností v pomere k HDP sa dostala na najvyššiu úroveň v regióne strednej a východnej Európy a naďalej rastie najrýchlejším tempom. Rýchly rast zadlženosti je dôsledkom veľmi nízkych úrokových sadzieb poskytované bankami. Národná banka Slovenska preto pripravuje nové opatrenie, ktoré obmedzí konkrétnu výšku, koľko si ľudia budú môcť maximálne požičať. 

Podľa návrhu opatrenia  NBS, by celkové dlhy žiadateľa o úver nemali prekročiť 8-násobok jeho čistého ročného príjmu. Do celkovej  zadlženosti sa ráta povolené prečerpanie, kreditné karty, nákup na splátky, lízing, pôžičky a samozrejme aj hypotéky. Ak má človek napríklad čistý mesačný príjem 600 €, teda čistý ročný príjem 7 200 €, znamená to, že si bude môcť požičať maximálne 57 600 € (ako sumu všetkých úverov, ktoré už má a zároveň žiada). 

Pripravované opatrenie NBS môže výrazne obmedziť výšku hypoték. Pre mnohých žiadateľov, ktorí hypotéku dofinancujú iným úverom, by to mohlo znamenať zamietnutie žiadosti o úver. Nové opatrenie donúti ľudí, ktorí budú chcieť mať vlastné bývanie,  aby si najskôr našetrili väčšiu časť a menšiu časť financovali formou úveru. 

Cieľom navrhovaného opatrenia je zmierniť riziká spojené s rýchlym rastom zadlženosti domácností, stabilizácia úverového trhu, ako aj to, aby zadlženosť klientov finančných inštitúcii bola v súlade s ich finančným príjmom.


Porovnanie hypoték všetkých bánk TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách