Zverejnené: 06.04.2018

Akcie sa správajú, akoby chceli ešte klesnúť


Article image

Akciové trhy

Po prudkých poklesoch, ktoré na prelome januára a februára zažili investori na akciových trhoch, ešte nik nedokázal povedať, či pôjde o „záchvev“ trhu alebo o zmenu roky trvajúceho rastového trendu. O mesiac neskôr sa ako pravdepodobná odpoveď javí druhá možnosť.

Stačí sa pozrieť napríklad na vývoj indexu Euro Stoxx 50, ktorý mapuje cenový vývoj akcií 50 najväčších spoločností na európskych burzách. V druhej polovici januára ešte prepisoval historické štatistiky, keď sa jeho úroveň dostala na nové maximá. O dva mesiace neskôr, v druhej polovici marca, je už od januárových maxím
nižšie približne o 10 %. To samo osebe ešte neznamená nič. Až na to, že v posledných týždňoch sa hodnota indexu vytrvalo pohybuje pod úrovňou stredno aj dlhodobých priemerov.

Pre technických analytikov je takéto správanie indexu (ale aj jednotlivých akcií) signálom zvýšenej pravdepodobnosti ďalšieho poklesu. Nie je teda vylúčené, že nasledujúce týždne takýto vývoj skutočne prinesú. Dôvod na obavy to však veľký nie je. Posledné roky totiž európske akcie vytrvalo vykazovali zisky. Boli roky, keď nárasty indexu Euro Stoxx 50 boli dvojciferné, inokedy skromnejšie, faktom je, že vytrvalo rástli. Ak by sa časová reťaz ziskov pretrhla práve v tomto roku, nebolo by to nič výnimočné. Naopak roky neprerušených ziskov bývajú skôr „podozrivé“ ako normálne.

Americké trhy aj v druhej polovici marca predstavujú veľký otáznik. Z januárového návratu volatility sa síce pozviechali viac ako trhy v Európe, no aj zámorské akciové indexy prejavujú známky slabosti. Naďalej sa síce pohybujú nad úrovňou svojho 200-dňového priemeru, čo sa považuje za známku pokračujúceho pozitívneho trendu, sú však od neho vzdialené tak nepatrne, že už o mesiac by mohli byť na tom rovnako ako hlavné indikátory európskych burzových parketov.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách