Zverejnené: 06.10.2017

Chcete investovať? Hrozí na trhoch kríza?


Article image

Akciové trhy

Ceny akcií sú na historických maximách. Ešte nikdy neboli také drahé ako dnes. Znamená to, že akciové trhy čaká repríza krízového vývoja?

Mohla by, myslí si Robert Shiller, autor indikátora monitorujúceho cyklicky upravený pomer cien akcií k zisku (CAPE). Práve jemu sa v týchto dňoch venuje vo finančných médiách veľká pozornosť. Pred každým výrazným poklesom akciového trhu, počas ktorého klesli ceny akcií v priemere aspoň o 20 %, sa hodnota indikátora CAPE pohybovala nad svojím dlhodobým priemerom, t. j. nad úrovňou 22,1 bodu. V závere septembra dosahovala jeho hodnota už viac ako 30 bodov.

Táto správa je zaujímavá najmä kvôli historickým súvislostiam. Nad 30-bodovú úroveň sa indikátor CAPE dostal zatiaľ len dvakrát. V roku 1929, krátko pred kolapsom burzy na Wall Street, a v roku 2002, po ktorom tiež prišli neradostné roky pre investorov.

Predpovedanie burzových turbulencií však nie je možné na základe vývoja jedného – i keď dômyselne zostrojeného – indikátora. V roku 2017 je CAPE extrémne vysoko, no to neznamená, že budúce mesiace prinesú finančnú pohromu. Dnešný svet je odlišný od sveta pred 15 rokmi, a diametrálne iný od konca 20. rokov minulého storočia.

V oboch spomínaných prípadoch prispela k vypuknutiu prepadov na akciovom trhu „šialenosť“ v spoločnosti. Z dobových záznamov vieme, že pred prvým kolapsom Wall Streetu sa špekulácie s akciami stali celospoločenským fenoménom. Obrovské majetky na trhu zarábali – aspoň na papieri – aj čističi topánok. O burze sa hovorilo všade. Mnohí vedeli, že bonanza raz skončí. Len nik nevedel kedy.

Nervózni boli aj investori začiatkom milénia. Spľasnutie technologickej bubliny znamenalo opätovné podkopanie sebadôvery investorov, ktorí dovtedy zarábali na akciách všetkých firiem s koncovkou „.com“ v názve. A dnes?

Investori majú – ak by sami chceli – množstvo dôvodov na obavy. Žiadne z nich však nie sú na trhu viditeľné. Prezident Trump? Severná Kórea? Vlna ničivých hurikánov? Brexit? Nič z toho nefunguje ako strašiak pre investorov. Tí si zachovávajú chladnú hlavu.

Navzdory nie práve povzbudivým príkladom z minulosti je možné, že CAPE predbieha dobu. Možno aj o niekoľko rokov. Ceny akcií sa môžu javiť ako vysoké z dnešného pohľadu, no o tri až päť rokov pri spätnom pohľade môžu vyzerať ako nízke. Ani takýto scenár nie je možné vylúčiť.

 

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdtete TU.

 


 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách