Zverejnené: 22.04.2018

Čo prinesie investorom budúcnosť?


Article image

 

 

 

 

 

 

Mnohých investorov, prípadne takých, ktorí o investovaní intenzívne uvažujú, mohli zneistiť prvé štyri mesiace tohto roku. Trhy sa už viackrát prepadli a napriek tomu, že sa opäť postupne derú hore, nie je to už taká spanilá jazda, ako minulý rok. Ten bol totiž aj podľa spoločnosti Fidelity International výnimočný práve minimálnymi poklesmi.

Kolísanie trhov a budúcnosť

Graf porovnáva posledných 30 rokov a percentuálne poklesy jedného z najdôležitejších indexov, hodnotiacich vývoj na finančných trhoch, S&P 500. Z grafu vyplýva, že minulý rok bol rokom s druhým najmenším ročným poklesom tohto indexu od roku 1980. Minulý rok to bolo len niečo cez 2%, pričom bežne sa poklesy pohybujú na úrovni 10,5%.

Budúcnosť preto s vysokou pravdepodobnosťou prinesie podstatne väčšie kolísanie na trhoch. Či to však bude kolísanie smerom dole, alebo naopak je otázne. Napriek tomu, že niektorí analytici hovoria stále hlasnejšie o korekciách a poklesoch, spoločnosť  Fidelity International  nevylúčila ani opačný smer. Za možný, dokonca pravdepodobný scénar považuje aj ďalšie nárasty, krátkodobé, prípadne strednodobé. A to by mohlo investorom dodať chuť aj odvahu.

Do čoho sa oplatí investovať v najbližšom období? Aj na túto otázku odpovieme v nasledujúcom článku už čoskoro.

 

Maroš Ovčarik, portál Finančný Kompas



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách