Zverejnené: 28.01.2019

ECB hrá o čas


Article image

28. január 2019

Hlavná ekonómka Fidelity International komentuje štvrtkové zasadnutie ECB.

ECB nezmenila na štvrtkovom zasadaní svoju politiku. Pokračuje tak v reinvestícií dlhopisov nakúpených v kvantitatívnom uvoľňovaní “po dlhší čas aj po prvom zvýšení sadzieb”. Takéto prvé potenciálne zvýšenie sadzieb by nemalo prísť skôr ako “po lete 2019”.

Na nasledujúcej tlačovej konferencii hovoril prezident ECB Mario Draghi o rizikách spomalenia ekonomického rastu, čo predstavuje dôležitú zmenu predchádzajúceho “vyváženého” odhadu. Nebola však oznámená žiadna zmena v politike ECB, ktorá by vyplývala z upraveného výhľadu. Napriek tomu sa už niekoľko predstaviteľov ECB nechalo počuť s vyjadreniami k novému kolu (TLTRO) operácií, čo jasne naznačuje, že na marcovom zasadnutí banky môžeme očakávať oficiálne oznámenie nového TLTRO, za podmienky, že nová prognóza potvrdí rastúce riziká spomalenia ekonomického rastu. 

M. Draghi potvrdil, že ECB si nechá viac času na spracovanie odhadu možných rastových rizík. Na otázku o negatívnych dôsledkoch záporných sadzieb odpovedal, že negatívne efekty čistých úrokových marží sú kompenzované pozitívnymi, čím nepriamo dementoval potenciálne jednorazové “technické” zvýšenie sadzieb, o ktorom na finančných trhoch špekulovalo v uplynulých týždňoch, no zároveň nechal túto diskusiu otvorenú do budúcnosti.

Reakcia trhov nebola nijako dramatická. Naopak bola viac menej v súlade s tým, čo investori očakávali počas minulých týždňov. Potvrdil sa teda holubičí tón M. Draghiho, ktorý spôsobilo rastúce riziko spomalenia rastu v eurozóne a v globálnej ekonomike. Nemecké vládne dlhopisy pokračovali v trende zo štvrtkového rána a smerovali smerom k vyšším cenám/nižším výnosom. Euro sa mierne oslabilo a európske akcie odovzdali zisky z predchádzajúcej časti dňa.

Prehľad podielových fondov dostupných na trhu nájdete TU.

 



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách