Zverejnené: 20.09.2023

ECB zvyšuje sadzbu na rekordnú úroveň a signalizuje koniec zvyšovania


Article image

Európska centrálna banka s účinnosťou od 20. septembra 2023 zvyšuje úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na rekordné maximum 4,50 % a zároveň naznačuje, že to bude pravdepodobne jej posledný krok po roku boja s vysokou infláciou.  K zvýšeniu úrokov ECB prikročila už po desiaty raz za sebou, čím sa snaží dostať pod kontrolu infláciu. Tá zostáva vyššia, ako boli nastavené očakávania centrálnych bánk.

Prognóza znižovania inflácie pre 20 krajín platiacich eurom sa spomalí. V najbližších dvoch rokoch bude zrejme inflácia klesať pomalšie, ako je cieľom ECB, pričom tá už znížila svoje očakávania hospodárskeho rastu. Podmienky financovania v eurozóne sa sprísnili, čo je dôležitý faktor pri návrate inflácie k dvom percentám. Čo ale naďalej zostáva problémom? Vysoká spotreba domácností, ktorá nie a nie utíchnuť.

Bola objasnená dilema, ktorej ECB na stretnutí čelila, pričom ceny stále rastú viac, ako je dvojnásobok cieľovej sadzby. Hospodárska aktivita tak zápasí s vysokými nákladmi na pôžičky a poklesom ekonomiky v Číne. Tá je sprevádzaná nízkou zamestnanosťou mladých ľudí v Číne, ale aj slabším nabehnutím ekonomiky po pandémii.

"Na základe svojho súčasného hodnotenia sa Rada guvernérov domnieva, že kľúčové úrokové sadzby ECB dosiahli úrovne, ktoré, ak sa budú udržiavať dostatočne dlho, výrazne prispejú k včasnému návratu inflácie k cieľu," uviedla ECB.

Podľa septembrových makroekonomických projekcií odborníkov ECB pre eurozónu, má priemerná inflácia dosiahnuť 5,6 % v roku 2023, 3,2 % v roku 2024 a 2,1 % v roku 2025.
 
Odhad na rok 2024, o ktorom už skôr 
informovala agentúra Reuters, pravdepodobne zohral významnú úlohu v diskusiách, keďže politici zvažovali riziko, že inflácia, ktorá je v súčasnosti stále nad 5 %, uviazne na vysokej úrovni.
 
Rada guvernérov ECB vo štvrtok 14.septembra schválila aj zvýšenie úrokovej sadzby vkladov z 3,75 % na 4,00 %, čo je jej historické maximum od zavedenia eura v roku 1999. Na rekordnom minime mínus 0,5 %, bola táto sadzba pred 14 mesiacmi, čo znamená, že banky museli platiť, aby svoju hotovosť bezpečne uložili v centrálnej banke.
 

Zdroj: ECB  



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách