Zverejnené: 09.05.2018

Európske akcie sú už v rizikovom teritóriu


Article image

Akciové trhy

Kalendárny rok 2018 sa začal už pred necelými štyrmi mesiacmi, no investori stále netušia, čo od neho môžu čakať. Je pritom úplne jedno, či ich peniaze pracujú na európskych akciových trhoch alebo v zámorí.

Relatívne najhoršia klíma panuje na európskych burzách. Referenčný index Euro Stoxx 50, ktorý mapuje cenový vývoj akcií 50 najväčších firiem v eurozóne, sa v druhej polovici apríla pohybuje približne na rovnakej úrovni ako na začiatku roku. To by samo osebe nebola až taká zlá správa. Horší je „technický“ obraz vývoja indexu. Ten sa začiatkom februára dostal pod úroveň svojho 200-dňového priemeru a dosiaľ sa mu stále nedarí návrat nad túto hranicu. To, kde sa cena akcií alebo indexu pohybuje v porovnaní so svojím 200-dňovým priemerom, je dôležitý indikátor pre technických analytikov trhov. Pokiaľ je index nad touto úrovňou, platí (zjednodušene), že dominantný trend na trhu je rastový, v opačnom prípade klesajúci.

Americké akciové indexy sú na tom o poznanie lepšie. Aj ich hodnoty sú približne tam, kde na začiatku januára, všetky hlavné burzové indikátory sa však držia nad úrovňou svojich 200-dňových priemerov. Takéto správanie je pre nich charakteristické posledné dva roky, takže pokiaľ by nasledovali správanie európskych indexov, nebolo by to veľké prekvapenie. Hoci sa pri investovaní do akcií možno spoľahnúť na dlhodobý rastový trend, korekcie (obdobia poklesov) sú prirodzenou súčasťou tohto trendu.

 

Porovnanie podielových fondov nájdtete TU.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách