Zverejnené: 23.05.2023

Finančný starter pack


Article image
Peniaze nám slúžia na zabezpečenie dôstojného života pre nás, ale aj našu rodinu. Napriek tomu, že každý z nás vie rátať, môže sa stať, že peniaze sa rýchlo minú. Mať na svojom účte peniaze je určite lepší pocit, ako každý mesiac mať mínus a riešiť, odkiaľ zobrať peniaze. Pripravili sme vás niekoľko užitočných rád, ako ušetriť a neprerobiť. Tak poďme na to!

Rozložte svoj príjem, hneď ako ho dostanete

Ak chcete každý mesiac ušetriť peniaze a obmedziť svoje výdavky, musíte si urobiť mesačný rozpočet a sledovať každé jedno euro z vašej výplaty vrátane položky, ktorú chcete tento mesiac ušetriť. Polovica mesačného príjmu by mala vystačiť na všetky povinné výdavky, ktoré vaša domácnosť má ako nájom, energie, hypotéku, potraviny, náklady na dopravu a pod. Ak polovicou výplaty nedokáže pokryť tie najdôležitejšie výdavky, nájdite si spôsob, ako to zvládnuť, zapisujte si každú položku, na ktorú miniete peniaze. Možno budete prekvapení, kde išli peniaze a nemuseli

Kupujte iba veci, ktoré naozaj potrebujete

Ak nevieme, na čo míňate svoje peniaze, nikdy nezistíte kde môžeme ušetriť. Zapisujte si všetky výdavky To je prvý predpoklad kontroly nad vlastnými výdavkami. Nenakupujte impulzívne, nespravte si z nakupovania koníček, nenakupujte preto, aby ste si zlepšili náladu, nedajte sa ovplyvniť marketingom.

Peniaze si nepožičiavajte, peniaze odkladajte

Zbytočné zadlžovanie je nebezpečné. Požičiavať by ste si mali rozumne, napríklad na bývanie alebo rekonštrukciu bytu či domu alebo v krajnom prípade na novú chladničku, alebo práčku bez ktorej sa určite nezaobídete. Nepožičiavajte si na veci, ktoré nepotrebujete, ako je napríklad nový televízor, dovolenka a pod. Skúste to tak, že si budete každý mesiac odkladať sumu napríklad 50 eur. Berte to akože platíte pôžičku na niečo, čo chcete. Ani sa nenazdáte a našetríte si na niečo, po čom túžite.

Skončite so zlozvykmi

Fajčenie a nadmerné pitie alkoholu neničí len vaše zdravie, ale ničí aj vašu peňaženku. Len si spočítajte, koľko v priemere za týždeň miniete na cigarety a pivo. Napríklad, ak za týždeň na cigarety miniete 20 eur a za pivo 10 eur, máte to za 30 eur. Za mesiac je to 120 eur. To už nie je nezanedbateľná suma. Čo poviete? Keby ste každý mesiac investovali po dobu 10 rokov s úrokom napríklad 3 %.p. a., tak by ste  sa dopracovali k sume 16 811 eur. Čo vy na to? To už je pekná suma.

Do práce choďte pešo, alebo verejnou dopravou

Nezanedbateľným faktom je úspora peňazí za pohonné hmoty. Autobus má spravidla nižšiu spotrebu pohonnej energie v prepočte na jedného cestujúceho ako má súkromné vozidlo obsadené jednou osobou. Každé euro, ktoré ušetríte za PHM, môžete investovať do budúcnosti pre seba, alebo pre svoje deti. Je dokázané, že ľudia pri chôdzi na autobusovú zastávku a cestovaní verejnou dopravou sa psychicky cítia oveľa lepšie, ako keby cestovali súkromným vozidlom. Lebo sa nemusia sústrediť na cestu a na ranné zápchy.

Investujte rozumne

Skôr, ako sa rozhodnete svoje peniaze investovať, dobre si premyslite svoj investičný plán a cieľ. Nie je jednoduché vyznať sa v stovkách rôznych fondov. Ak nie ste sami finančnými expertami, odporúčame poradiť sa pri výbere so skúseným odborníkom. Ten vás určite upozorní aj na to, aby ste si pri výbere dali pozor aj na to, v akej mene vybraný fond investuje a vyhli sa tak ďalšiemu riziku.

TIP OD NÁS: Nemíňajte viac, ako zarobíte. Nesnažte sa mať to, čo má váš sused. Míňať peniaze je veľmi jednoduché, ale ušetriť peniaze je väčšia frajerina. Tak buďte frajeri.
Na našej Investičnej kalkulačke si viete vypočítať orientačnú sumu, ktorú si našetríte, ak budete pravidelne šetriť, aj keď len 20 eur.

Autor článku: Iveta Hudáková

 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách