Zverejnené: 03.03.2021

Hypotéky, končia odklady splátok


Article image
Minulý rok na jar desaťtisíce Slovákov požiadalo o odklad splátok hypoték a spotrebných úverov pre výpadok alebo zníženia príjmu z dôvodu korona pandémie. Odklad bol umožnený na 9 mesiacov v rámci zákona Lex korona. V najbližších týždňoch ale čaká žiadateľov opätovné splácanie úverov. Klientom sú od bánk zasielané oznamy o blížiacom sa konci odkladu splátok a o blížiacom sa termíne prvej splátky. 
 

Komunikácia s bankou je dôležitá 

Ak patríte k tým, ktorým sa  príjem nezlepšil a nebudete vládať znova splácať úver po odklade splátok, mali by ste svoju banku kontaktovať čo najskôr, ešte predtým, ako sa dostanete do omeškania so splátkami.
 
Slovenská sporiteľňa má individuálne riešenie, kedy klienti budú platiť iba 25 % z novej splátky úveru a to na obdobie troch až šiestich mesiacov, aby sa klienti postupne mohli  vrátiť do normálu a neskôr začať riadne splácať svoje záväzky.
 
Tatra banka pre klientov umožnuje reštrukturalizáciu úveru (zníženie, alebo odklad splátok alebo predĺženie lehoty splatnosti úveru), ktorú banka ponúka aj mimo pandémie.
 
V Poštovej banke môže klient požiadať o opätovný odklad splátok maximálne na ďalších 6 mesiacov. Na opätovný odklad splátok nie je nárok a podlieha schváleniu zo strany banky. Je potrebné banke predložiť doklad preukazujúci stratu zamestnania, pokles príjmu, pracovnú neschopnosť alebo ukončenie podnikateľskej činnosti. Doklad nemôže byť starší ako 90 dní. 
 

Vyššia splátka úveru 

Počas odkladu splátky sa úver úročil. To znamená, že nová splátka úveru v sebe zahŕňa  nielen jednotlivé splátky za odložené obdobie, ale aj úroky za čas, ktoré neboli uhrádzané. Na našej  Kalkulačke odkladu splátok, si môžete orientačne vypočítať mesačnú splátku úveru po ukončení odkladu. 

Záznam v úverovom registri 

Klient, ktorý o odklad splátok požiadal do konca roka 2020 nebude mať v registri negatívnu informáciu a v budúcnosti nebude vnímaný ako neplatič. Úvery, ktorých splácanie si klient odložil v zmysle Lex Korona sú v úverovom registri označené ako Covid 19. Ak klient požiada o odklad splátok od 1. 1. 2021 a bude mu schválený, tak sa mu môže sťažiť prístup k úverom v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.
 

Ak klient po skončení odkladu splátok nie je schopný splácať úver a požiada o zníženie splátky, táto informácia už musí byť zaevidovaná do úverového registra a v budúcnosti môže znížiť dostupnosť ďalšieho úveru. 
 

V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom hypotéky a podmienok na jej získanie, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám zodpovieme na prípadné otázky.

Porovnanie hypoték TU.

Autor článku: Iveta Hudáková


 
 
 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách