Zverejnené: 23.10.2020

Imunitný systém voči investičným chybám


Article image

Sú chyby, ktorých sa generácie investorov dopúšťajú znovu a znovu. Ubrániť sa im pritom nie je ťažké. Účinným nástrojom je jednoduchá stratégia.

Investori nikdy nemajú núdzu o dôležité otázky. Ako sa budú trhy vyvíjať v nasledujúcom roku? Aký vplyv na ne bude mať globálna pandémia? Nebude rozumnejšie prečkať ťažké časy a neinvestovať radšej vôbec?

Zlou správou je, že na podobné otázky nepozná odpovede nik. Žiadny stratég, analytik, ani profesionálny investor nedokáže spoľahlivo odpovedať dokonca ani na jednu z nich. Dobrou správou je však to, že predpokladom úspešného investovania nie sú žiadne veštecké schopnosti. Zvládnuť nástrahy investičných vôd dokáže účinne aj pravidelné investovanie.

Bez emócií

Ostrieľaní finančníci vedia, že najväčšou hrozbou pre individuálnych investorov nie sú prekvapujúce výkyvy finančných trhov, ani neočakávané rozhodnutia centrálnych bánk. Obraz najväčšej hrozby pre svoje peniaze vidí každý investor v zrkadle. Dôvod? Veľká časť investorov rozhoduje o svojich investíciách emocionálne, nie racionálne.

Príkladom môže byť panické zbavovanie sa všetkých akcií v čase, keď padajú prudko nadol. Alebo váhanie, či nie je riskantné vrátiť sa k investovaniu, keď sa finančné trhy už začali zotavovať. Pri pravidelnom investovaní priestor pre emócie neexistuje. Princípom stratégie sú investície vopred známej sumy peňazí bez ohľadu na to, či sa obávame toho, že trhy čaká ďalšia kríza alebo dúfame, že majú našliapnuté k silnému rastu.

Znalosť budúcnosti nie je potrebná

Každý by chcel vedieť, ako sa budú finančné trhy v budúcnosti vyvíjať. Aj preto médiá dávajú priestor pre rôzne - a zvyčajne aj protirečivé - predpovede toho, čo prinesú ďalšie mesiace či roky. Dôsledkom je stav informačnej paralýzy: máme k dispozícii množstvo informácií, ktoré nedokážeme spracovať.

Pri pravidelnom investovaní riziko vzniku podobnej situácie neexistuje. Pre transakciu, ktorú v pravidelnom intervale investori opakujú, nie sú potrebné žiadne predpovede ani predikcie, solídne ani obskúrne. Pravidelné investovanie nevyžaduje sledovanie vyhlásení centrálnych bankárov, dokonca ani hospodárskych výsledkov korporátneho sektora.

Žiadne riziko chybného výberu

Na finančnom trhu je investičné menu široké. Chcete investovať? Budú vám po chuti akcie, dlhopisy, niečo riskantnejšie zo sveta špekulatívnych bondov? Alebo indexové fondy, či nebodaj komodity alebo fondy riadené umelou inteligenciou?

Pravidelné investovanie sa stáva silným spojencom investora len vtedy, ak je naviazané na takú formu aktíva, do ktorého by malo zmysel investovať na dlhšiu dobu aj jednorazovo. V aktuálnom vydaní Invest News upozorňujeme na zaujímavý fakt - v dlhodobom horizonte majú akciové indexy tendenciu rásť, no to neplatí o jednotlivých akciových tituloch, s ktorými sa na burzových parketoch obchoduje. Je rozdiel investovať pravidelne počas nasledujúcich 20 rokov do indexu S&P 500 a do akcií jednej či dvoch konkrétnych firiem. Moderné akciové indexy sú zostavené ako portfóliá najúspešnejších firiem, preto je pravdepodobnosť ich  zhodnotenia vyššia ako pri výbere konkrétnej akcie. Pravidelné investovanie do diverzifikovaného portfóliá zásadne znižuje hrozbu toho, že si vyberiete zle.

Benefity, ktoré možno získať pravidelným investovaním, nie sú garanciou toho, že investori budú mať mesiac čo mesiac dôvod na pokojný spánok. Každá stratégia má obdobia, ktoré môžu vyvolávať pochybnosti. Ak však niečo táto stratégia môže zaručiť, tak to, že vďaka nej sa investori vyhnú chybám, za ktoré iní draho platia.

Prehľad investovania nájdete aj na našej stránke Finančný kompas.

Zdroj: PARTNERS INVESTMENTS, o.c.p., a.s.



Užitočné články

Finančný Kompas v médiách