Zverejnené: 24.02.2022

Inflácia - zlodej ktorého prehliadame


Article image Pojem inflácia sa často používa v kontexte rastu cien tovarov a služieb. To znamená, že za tú istú sumu si dnes kúpim menej ako sme si kúpili napríklad pred rokom. Inými slovami, inflácia znižuje hodnotu peňazí v priebehu času.
Inflácia a naše úspory
Inflácia má vplyv na naše úspory.  Ak máme úspory uložené doma alebo ich držíme na bežnom účte s nulovým zhodnotením, inflácia nám znižuje ich hodnotu a prichádzame o peniaze.
Svoje úspory vieme ochrániť len tak, že dosiahneme vyššie úroky ako inflácia. Bežné vkladové produkty s nízkymi úrokovými sadzbami to v súčasnosti žiaľ nedokážu. Dlhodobé úspory musia byť zhodnocované efektívnejšie, teda investovaním. Tu, ale treba byť obozretný a investičné produkty vyberať s rozumom. Investovanie totižto nie je len pre bohatých. Nikto z nás nemá rád, keď na niečom prerába. Fakt, že z vašich úspor niekto potichu míňa peniaze sa týka každého z nás. Je len na nás, ako sa s ním popasujeme. Platí, že poraziť infláciu musíte každý rok a to minimálne 2 až 3% výnosom, aby vám z vašich úspor neodhryzla v jednom roku viac ako ste očakávali. Ak už pociťujete zdražovanie, môže to byť časom problém, ktorý zasiahne najmä vašu peňaženku.
 
Investovať jednoducho musíme, ak ste ešte nezačali, mali by ste si to premyslieť a poradiť sa s odborníkom nad tou správnou cestou. Dlhodobým odmietaním investovania najviac ubližujeme samy sebe.
 
Inflácia a úvery
Inflácia má vplyv aj na hypotéky, ktoré boli v posledných rokoch na Slovensku pre nízke úrokové sadzby veľmi populárne. Má úplne opačný vplyv na peniaze, pokiaľ splácame úver. Za peniaze, ktoré sme si požičali, si totiž vďaka inflácii dnes dokážeme kúpiť viac ako o niekoľko rokov.
Inflácia a naše mzdy
Ak máme dlhodobo rovnakú výšku mesačnej mzdy, inflácia znamená, že si za svoje zarobené peniaze časom kúpime čoraz menej tovaru a služieb a náš plat v podstate klesá. Váš plat by teda mal medziročne rásť aspoň o úroveň inflácie. Je tomu tak?

Naša Inflačná kalkulačka vám pomôže vypočítať si budúcu hodnotu peňazí na základe predpokladanej ročnej miery inflácie.
 
TIPY OD NÁS:
1. Nastavte si rodinný rozpočet, vaše výdavky musite mať pod kontrolou. Ak miniete mesačne viac ako zarobíte, riešením môže byť striktnejšia disciplína a nakupovanie čo najmenej materiálnych vecí. 
2. Riešenie môže ukrývať aj pravidelné investovanie vo výške, ktorá vás neohrozí. Odporúčam formou trvalého príkazu v rovnaký deň, ako je deň, keď vám odchádza väčšina výdavkov.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách